Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Ady26

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať s partnerom som mala nechránený pohlavný styk a užila som nudzovu antikoncepciu, mešká mi menštruáciu už 6 dní, môžem byť tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie včas, je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Menštruačný cyklus však môže byť rozhádzaný. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Monulaaa

    Dobrý deň pan doktor v septembri som podstúpila interupciu .
    Odvtedy beriem aj antikoncepciu .
    Pravidelne na minutu presne ani raz nezabudnutá .
    A navyše priateľ má problém ejakuovat ..čiže ak sa mu podarí tak mimo mna .
    Tento mesiac mi však neprišla menstruacia tak som bola nútená urobiť si tehotenský test a je pozitívny .
    Neviete kde sa nemohla stať chyba napriek presnému užívaniu antikoncepcie . ? Ku gynekológovi sa ešte len chystám . A bábätko si tentokrát nechám asi mi je sudene ..ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by ste tehotná byť nemali. Otázne je, či tehotenský test nie je falošne pozitívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj za účelom určenia ďalšieho postupu je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Možne tehotenstvo

    , Autor: NiKoLkAš-7

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať a uistit sa, pretože som v neskutočnom strese z možného tehotenstva. Mala som pohlavny styk 4.2 s tym, že menštruácia skončila 2.2, takže plodné dni by som mať nemala. V tom čase so začala používak HAK, konkrétne 28.1, no plne funkčná mala byť do 7 dni pri sprvnom používaní. 7 den nastal práve 4.2. Pri styku sme použili aj kondom a vyvrcholenie partnera bolo mimo pošvy. V sobotu 17.2 mám poslednú 21. tabletku a do 3-4 dni by sa mala dostavit menštruácia. Mám neskutocný strach z možného otehotnenia, prosím, je to možne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená od začiatku, nie až po siedmich dňoch. Navyše, ak ste mali aj doplnkovo chránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Plan B pri uživami silnych antibiotik

    , Autor: Ema132

    Zdravim, v nedelu 4.2. som mala s priatelom nechraneny pohlavny styk, nemam ziadnu inú ochranu a teraz uživam silne antibiotikum Penlac ktore mi vyvolava bolest hlavy, zapal tváre a hrdla, zajtra je 5 den od tohto styku, bojime sa že sa mohlo niečo prihodiť, je bezpecne pouziť plan B? Alebo existuje ina alternatíva? Či už naturalna alebo iny liek? Alebo to nemusim riesiť pokial priatel do mna neejakuloval?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Keďže ste však už 5 dní od daného styku, užitie núdzovej antikoncepcie nemá zmysel. Tá sa má užiť maximálne do 72 hodín od nechráneného pohlavného styku. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test. Treba však povedať, že užívate antibiotiká, ktoré tak isto môžu spôsobiť poruchu pravidelnosti menštruačného cyklu, takže Vám menštruácia nemusí meškať z dôvodu tehotenstva, ale choroby a užívania antibiotík. Ak Vám dané antibiotiká spôsobujú nežiadúce účinky, bude potrebné ich vysadiť. Odporúčam kontaktovať lekára, ktorý Vám antibiotiká predpísal. Rovnako tak odporúčam aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním pod dobu aspoň 10 dní, na úpravu vaginálnej mikroflóry, nakoľko antibiotiká Vám môžu spôsobiť nepríjemnosti vo forme bakteriálnej vaginózy.

  • Antikoncepcia a možné tehotenstvo

    , Autor: Leeeejinska

    Poslednú menštruáciu som mala na cas da sa povedať ako vždy ….na 19tej cyklu (počítam od prvého dňa menštruácie) sme mali pohlavný styk s priateľom ale neejakuloval do mna a styk bol prerušovaný nakoľko bol oo dlhšej dobe…HAK beriem pravidelne na čas hnačky som nemala…včera som mala dostať ms zatiaľ nič …bruško na ma citim ale dosť slabo …je tam nejaké riziko/ šanca otehotnenia aj napriek HAK prersuovanemu styku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný styk nie je antikoncepcia, takže to ani neberte do úvahy. Je jedno, či máte alebo nemáte prerušovaný pohlavný styk, šanca na otehotnenie je rovnaká. Keďže však užívate hormonálnu antikoncepciu, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete tak praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť presne na deň, prípadne sa nemusí dostaviť vôbec. Odsledujte si to. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste však chránená a tehotenstvo je extrémne málo pravdepodobné. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcna tabletka

    , Autor: Mimulikh

    Dobry den, mam na Vas otazocku. Beriem antikoncepciu Drovelis (8:00) kazde rano. 21. Den uzivania som tabletku vzala az vecer po 18tich hodinach. Pred uzitim tabletky som mala nechraneny pohlavny styk. Dalaiu tabletku som vzala nasledujuci den hned rano (8:00) tak je moja otazka ci som bola este chranena aj ked som vzala tabletku po 18 hodinach. Ci je tam moznost otehotniet? A ako pokracovat v brani tabletiek? Vybrat zvysne dve ruzove tabletky a pokracovat so 4 bielymi placebo tabletkami? Alebo ako pise pribalovy letak dobrat dve ruzove, vynechat biele tabletky a vybrat ruozove z dalsieho blistra? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností, ak ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od času obvyklého užívania, existuje možnosť zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie. Tehotenstvo sa za týchto okolností nedá vylúčiť. Môžete postupovať tak, že vynecháte biele placebo tabletky a kontinuálne budete pokračovať v aktívnych ružových tabletkách hormonálnej antikoncepcie a následne doužívate štyri biele placebo tabletky blistra. Odsledujte si to.