Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia Daylla

    , Autor: Anonymka1

    Dobrý deň, začala som užívať antikoncepciu Daylla vybrala som si čas 21:00, pretože sa mi prvý deň dostavila menštruácia až večer okolo 21:00 tak som si cez deň nebola istá či už cyklus naozaj začal, lebo som nemala ešte silnejšie krvácanie. Chcela by som sa opýtať či užívanie antikoncepcie večer o 21:00 má nejaký vplyv na jej účinok keď ju užívam každý deň v rovnakom čase? Plus sa chcem ešte opýtať či po 7 dňovej pauze keď začnem užívať druhý blister či by som si mohla posunúť jej užívanie na skoršiu hodinu napríklad na 20:00? Alebo to bude mať zlý vplyv?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ste chránená. Čas užívania si o pár hodín môžete posunúť. Niekoľkohodinové skoršie užitie alebo omeškanie nie je problémom. Už aj dnes môžete užiť tabletku o 20:00 hod., alebo aj skôr podľa potreby.

Podobné otázky

  • Vplyv na antikoncepcia Daylla

    , Autor: Anonymka1

    Dobrý deň,

    užívala som antibiotiká Cefixine Infarm 400 Mg na zápal močových ciest 7 dní v pondelok 5.2 som dobrala poslednú tabletku a v lekárni mi uviedli že toto antibiotikum nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie Daylla, tak sa chcem opýtať, že ako to je? Keď sa ejakuluje dovnútra účinok antikoncepcie môže byť znížený a keď je prerušovaný že je to vonku tak je to v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká by nemali mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia!, takže v prípade prerušovaného pohlavného styku je pravdepodobnosť tehotenstva prakticky obdobná ako v prípade nechráneného pohlavného styku s ejakuláciou. Ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, nemusíte sa obávať tehotenstva. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia daylla

    , Autor: Viki2703

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu daylla už 2. Mesiac..do konca tohto 2 balenia mi ostáva už len 1 tableta na dnes no menzes som dostala včera večer
    .skôr ako počas nasledovnej 7 dňovej pauzy lebo obvykle počas nej som na 2.den bez antik.dostala menzes.je to prosím Vas v poriadku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa môže stať, že sa špinenie, či krvácanie dostaví aj pár dní pred pauzou. Odsledujte si to. Rátajte si sedemdňovú pauzu podľa užitých tabliet, aj napriek tomu, že sa krvácanie dostavilo skôr apo skončení 7 dní bez tabliet pokračujte v užívaní ďalšieho blistra.

  • Antikoncepcia daylla

    , Autor: Viki123

    Dobrý deň. Už dva roky užívam antikoncepciu daylla. Mávam silné bolesti hlavy najmä keď som vonka. A menštruáciu som mávala doteraz normálne 5 dni. A už druhý mesiac mam úplne slabú a trvá 2 dní,ale to len také špinenie. Tento mesiac som mala aj kŕčové bolesti v bruchu keď som mala pauzu 7 dňovú. Chcela by som sa opýtať môžem byť tehotná? Nechuti mi ani jest, iba veľa pijem a nikdy som takéto problémy s nou nemala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám. Slabé a krátke krvácanie počas užívania hormonálnej antikoncepcie je pomerne časté. Čo sa týka nechutenstva, príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa u Vás prejavujú vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia Daylla

    , Autor: Anonymka1

    Dobrý deň, pán doktor,
    užívam antikoncpeciu Daylla už 2 a pol roka a stále mám problémy s akné. Tak som si kúpila tabletky na akné výživový doplnok AcneGo čo veľa ľudí písalo, že pomáha a už po týždni užívania Acne Go vidím mierne zlepšenie. Chcela by som sa opýtať či to môže mať nejaký vplyv na hormonálnu antikoncepciu Daylla, preparát Acne Go neobsahuje hormóny iba vitamíny a probiotiká na udržanie lepšieho stavu pleti, lenže užíva sa večer pred spaním dve tabletky čiže antikoncepciu užívam o 21:00 a tento preparát o 22:00 alebo 22:30 niekedy neskôr podľa toho že kedy idem spať, moja otázka je či to môže mať nejaký vplyv a zníži sa jej účinok? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď spomínaný preparát na akné by nemal mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, je vhodnejšie ho neužívať naraz spolu s tabletkou hormonálnej antikoncepcie. Hodinový, až dvojhodinový rozdiel v užívaní by mal byť dostačujúci, prípadne môžete tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať ráno a tabletky proti akné večer.

  • Antikoncepcia Daylla

    , Autor: Anonymka1

    Dobrý deň, pán doktor,

    rozmýšľala som, že si zakúpim výživové doplnky kvôli aknóznej pleti a keďže užívam hormonálnu antikoncepciu Daylla by som sa chcela opýtať či majú nejaký vplyv na jej užívanie? Je to výživový doplnok Top natur Green trio a probiotiká Jamieson probiotic complex pre ženy zmes bakteriálnych kultúr - 5 kmeňov. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, voľnopredajné preparáty by nemali mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, neužívajte ich však súčasne spolu s tabletkou hormonálnej antikoncepcie. Existujú však aj preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré sa používajú zároveň aj na liečbu akné, napríklad Belara, či Mistra. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým viete prebrať aj možnosti zmeny preparátu hormonálnej antikoncepcie.