Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitamín C

    , Autor: viki927

    Dobrý deň, už ste mi odpísali ohľadom vitamínu C, ze netreba užívať 1500mg na deň ale iba tých 500mg, ale aj keď som užívala predtým tých 1500mg malo to nejaký vplyv na zníženie účinku antikoncepcie? Lebo som sa niekde dočítala, že Cečko môže ovplyvňovať antikoncepciu.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero štúdií zaoberajúcimi sa účinkom vitamínu C na účinok hormonálnej antikoncepcie. Väčšina z nich dokazuje vplyv vitamínu C vo veľkých množstvách na účinok hormonálnej antikoncepcie, nie je to však 100% istota, percentuálnu pravdepodobnosť Vám však nepoviem. 500mg denne Vám úplne bude stačiť. Pokračujte v pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Uzivanie

    , Autor: viki927

    Dobry den, chcem sa opytat ak uzivam HAK pravidelne o cca 23:00, výživové doplnky ako vitamin c d a podobne niekdy o 6:30 rano, co sa tyka vitamínu c neuvedomila som si ze uzivam cca okolo 1350mg, kedze aj v nejakych inych doplnkoch je vitamin C v nejakom mnozstve, je mozne ze vitamin c znížil ucinnost hak a po pohlavnom styku aj ked nebol ukončený vo vnutri je moznost ze by som mohla otehotnieť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Nevidím však dôvod na užívanie tak veľkého množstva vitamínu C. Organizmus toľko aj tak nevie spracovať a vylučuje sa zbytočne veľké množstvo močom.

  • Antikoncepcia vitamín C

    , Autor: Natalkaaa

    Dobrý večer prajem, chcela by som sa opýtať. 2 týždne beriem antikoncepciu na minútu presne.
    Od pondelka som začala brat vitamín C 1500mg denne ale vždy s odstúpom pár hodin pred antikoncepciou minimálne 3, 4 hodiny.
    Viem že vitamín C vo vyššej dávke znižuje účinnosť antikoncepcie, chcem se len opýtať do akej miery alebo aká veľká je pravdepodobnosť v mojom prípade?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia znižuje využitie vitamínu C, na druhej strane vo vysokých dávkach (1000 mg a viac) môže vitamín C zvyšovať hladinu estradiolu a z nízkodávkovej tablety sa tak môže stať „vysokodávková“, čo môže mať vplyv na zvýšenie pečeňových enzýmov, teda môžu byť zvýšené pečeňové testy. Je tiež pravda, že vysoké dávky vitamínu C môžu podľa niektorých štúdii znižovať účinok hormonálnej tabletkovej antikoncepcie, no iné štúdie tento vzťah nepotvrdili. Je ale zbytočné užívať také veľké množstvo vitamínu C, aké užívate. Organizmus také množstvo aj tak nespotrebuje a väčšina sa vylúči močom. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa štandardne realizujú odbery krvi, či antikoncepcia nemá negatívny vplyv na organizmus, aspoň raz za pol roka až rok. 500mg vitamínu C denne Vám úplne bude stačiť. Ak však chcete aj naďalej užívať také veľké množstvo vitamínu C, odstup od antikoncepcie si dajte 12 hodinový, ráno užite vitamín C a večer antikoncepciu, alebo prípadne opačne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ascorvita max

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a chcela by som užívať aj ascorvita max (obsahuje vitamín c, vitamín d a zinok) znižuje tento prípravok účinok antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínaný voľnopredajný doplnok výživy nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Krvne testy

    , Autor: Asdffdsa

    Dobry den, beriem hak a s 12 hodinovym rozostupom si davam vitaminy C, D a zinok ale prave na vitamin c som bola upozornena lekarnikom, vraj ho nemozem pri hak, respektive ak ho beriem mam poziadat gynekologa o krvne testy. Vhcem sa spytat ako casto ich treba robit a naco su dobre, co by mohli preukazat? Na toto ma upozornil aj neurolog ohladom migren. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia znižuje využitie vitamínu C, na druhej strane vo vysokých dávkach (1000 mg a viac) môže vitamín C zvyšovať hladinu estradiolu a z nízkodávkovej tablety sa tak môže stať „vysokodávková“, čo môže mať vplyv na zvýšenie pečeňových enzýmov, teda môžu byť zvýšené pečeňové testy. Je tiež pravda, že vysoké dávky vitamínu C môžu podľa niektorých štúdii znižovať účinok hormonálnej tabletkovej antikoncepcie, no iné štúdie tento vzťah nepotvrdili. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a neužívate viac ako 1000 mg vitamínu C, nemusíte sa obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa štandardne realizujú odbery krvi, či antikoncepcia nemá negatívny vplyv na organizmus, aspoň raz za pol roka až rok. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a vitamíny

    , Autor: Daniella72

    Dobrý deň, beriem už vyše týždňa antikoncepciu Levonille a chcem sa opýtať, či vitamíny ako vitamín C,D, železo, Omega 3, nebudú znižovať jej účinok.
    Vopred ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, vitamíny, železo ano omega-3 mastné kyseliny neznižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Vhodnejšie je však neužívať všetko naraz, ale antikoncepciu užiť v inom čase, ako ostatné výživové doplnky.