Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hak

    , Autor: tina-12

    Dobrý deň, chcem sa opýtať užívam 6 rokov HAK Softinelle. Ako dlho môžem ešte užívať HAK? Je užívaním HAK zvýšené riziko rakoviny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že užívate hormonálnu antikoncepciu pravidelne, možno aj s občasnými prestávkami, môžete užívať antikoncepciu aj niekoľko rokov. Záleží od viacerých okolností, od veku, od plánovania tehotenstva, ... Užívaním hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia. Krvácanie z vysadenia zabezpečuje obnovu sliznice dutiny maternice. Existuje viacero štúdií, ktoré hovoria o tom, že dlhodobým užívaním hormonálnej antikoncepcie sa znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov a mierne sa zvyšuje riziko rakoviny prsníkov.

Podobné otázky

  • Hak a atb

    , Autor: kotletka

    Dobry den. Chcela som sa spytat, ci ak beriem 10 dni antibiotika Cedrox ci je nejake riziko ze ovplyvnia ucinok antikoncepcie Lydely.. Mozem mat pohlavny styk bez obav alebo? Vopred dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotikum znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas celého užívania hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia a čaje

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Softine.
    Chcela by som sa spýtať na čierny čaj značky Pigi.
    O 9:00 beriem každý deň hak a asi okolo 15:00 (dnes aj včera) som si dala šálku čierneho čaju. Zníži to účinok?
    A ešte sa chcem spýtať dala som si včera aj theraflu príchuť citron má aj on nejaký vplyv na hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pitie čierneho čaju, navyše s odstupom nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Theraflu, navyše v jednorázovej dávke, tiež nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnedý vytok

    , Autor: Didijonela

    Dobrý deň, uživam HAK levererre uz 5 mesiac a nikdy sa mi to nestalo, ze mam hnedy vytok. je sa coho obavat? Je znizena ucinnost hak? Mala som v ten den sex, ktory bol trochu bolestivy, moze to byt tym? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Hnedé špinenie sa môže občas vyskytnúť, aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že špinenie bolo spôsobené mechanickým podráždením pri pohlavnom styku. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobry den. Je ucinok hak znizeny, ak pocas 7 dnovej pauzy kedy tabletky neberiem mam traviace problemy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nie je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Odsledujte si to.

  • Spinenie počas HAK

    , Autor: LuCia99

    Dobrý deň , HAK beriem už vyše 2 rokov (Aidee) , všetko bez problémov . mala by som však otazku, začala som pravidelne cvicit a dostavilo sa mi jemne spinenie , moze nadmerná fyzická aktivita spôsobiť špinenie ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nadmerné silové cvičenie, či zmena životného štýlu môže spôsobiť nepravidelné špinenie.