Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hak

    , Autor: tina-12

    Dobrý deň, chcem sa opýtať užívam 6 rokov HAK Softinelle. Ako dlho môžem ešte užívať HAK? Je užívaním HAK zvýšené riziko rakoviny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu, že užívate hormonálnu antikoncepciu pravidelne, možno aj s občasnými prestávkami, môžete užívať antikoncepciu aj niekoľko rokov. Záleží od viacerých okolností, od veku, od plánovania tehotenstva, ... Užívaním hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia. Krvácanie z vysadenia zabezpečuje obnovu sliznice dutiny maternice. Existuje viacero štúdií, ktoré hovoria o tom, že dlhodobým užívaním hormonálnej antikoncepcie sa znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov a mierne sa zvyšuje riziko rakoviny prsníkov.

Podobné otázky

  • Zoelly a priberanie

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň, v lete som zmenila HAK zo Zlyndy na Zoelly, za pár mesiacov som spozorovala nežiadúce priberanie, čo sa mi pri Zlynde nestávalo. Dokonca cvičím a priberám naďalej, niekedy mám brucho ako balón. Viete mi poradiť či to môže byť práve Zoelly a čo s tým? Nechcem ju vyhadzovať pretože po zdravotnej stránke mi sedí a bojím sa, čo by nasledovalo po vysadení. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Zlynda je čisto gestagénová hormonálna antikoncepcia, kdežto Zoely je kombinovaná hormonálna antikoncepcia obsahujúca dva typy hormónov. Každej žene sadne iný preparát. Medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie je nárast hmotnosti. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Samozrejme, v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Som chranena,nemusim mat obavy?

    , Autor: karolinaaa

    Dobrý večer, hak beriem rok a užívam pravidelne s možnou odchylkou 1-2hod.,je v poriadku ak sa partner do mna urobi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená. Môžete mať nechránený pohlavný styk s ejakuláciou do pošvy.

  • Antikoncepcia a antibiotika Zinnat

    , Autor: Dominika18

    Dobrý deň, beriem dlhodobo Leverette, momentálne začínam 2.týždeň z blistra. Dostala som na 5 dní ZINNAT (vraj patrí medzi cefalosporiny) - chcem sa spýtať, či ovplyvňuje moju HAK (v danom cykle), pripadne ak áno, koľko dní po doužívaní sa treba navyše chrániť. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie. Nasledujúcich 7 dní preto používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Surne

    , Autor: Evulik123

    Dobrý deň pán doktor užívam antikoncepciu Leverette už takmer rok moja menštruacia trvá 5 dni je to normálna dĺžka počas užívania HAK? Mám totižto strach či nemôže byt antikoncepcia neúčinná keďže väčšinou slečny ktoré poznám majú počas užívania hak menštruáciu 3 dni ….ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa tehotenstva obávať nemusíte. Počas užívania sa môže vyskytovať špinenie individuálne u každej ženy inak, nemusí sa vyskytovať vôbec, môže trvať iba pár dní ale aj počas celého cyklu, hlavne v začiatkoch užívania. Záleží aj od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vnutromaternicové teliesko - ktoré

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý deň p. doktor,
    Chcela by som sa Vás opýtať, aký je Váš názor na vnútrnomaternicové telieska IUB a Jaydess. Som nerodička, nemám zatiaľ žiadne opakujúce sa gynekologické problémy, avšak trpím migrénami s aurou (čiže nemôžem brať p.o. HAK) a mávam dosť silnú menštruáciu. Ide mi predovšetkým o efektivitu - som študentka a nechcem v najbližšej dobe otehotnieť - som ohľadom toho veľmi paranoidná. V januári tohto roka mi môj predošlý gynekológ zaviedol IUB - v prvých mesiacoch sa mi o dosť zhoršilo krvácanie (musela som potom začať brať doplnky so železom) a prekonala som 1x vaginózu, ale momentálne som si už s najväčšou pravdepodobnosťou na teliesko zvykla, lebo mám krvácanie relatívne podobné ako pred zavedením. Uvažujem ale o zmene telieska z dôvodu, že môj terajší gynekológ má s ním vraj oveľa lepšie skúsenosti vzhľadom na efektivitu + vraj by mi to malo pomôcť s menštruáciou. Zvažujem pros a cons tejto hormonálnej varianty, najmä sa obávam zhoršenia bolesti hlavy a prípadných cýst/infekcie po zavedení. Avšak najväčšiu rolu u mňa hrá už spomínaná efektivita a tu sa názory odborníkov celkom líšia - niekto tvrdí, že IUB a IUS (napr. Jaydess) sú efektívne rovnako (99%), rozdiel je len v spôsobe ochrany. Iní zas tvrdia, že s IUB je vyššie riziko otehotnenia. Aký je Váš názor? Nechcem zbytočne meniť teliesko po necelom roku, ak je jeho efektivita rovnako vysoká a už som si naň zvykla. Ak by ale efektívnoť bola o niečo nižšia, možno by som o zmene pouvažovala.
    Ďakujem za odpoveď a prajem Vám príjemný zvyšok víkendu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže máte migrenózne stavy, vhodnejšie je pre Vás nehormonálne vnútromaternicové teliesko, ktoré Vám navyše nespôsobí žiadne cysty na vaječníkoch, keďže účinkuje na princípe spermicídnosti medi. Ak už máte zavedené IUB a nemáte žiadne ťažkosti, nevidím dôvod na zmenu telieska.