Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer, o 17tej som si dala antikoncepciu axia daily, dnes prave prvu placebo tabletku z blistra. Ale o 19tej a potom o 20tej hodine ma prehnalo. Moze to znížiť učinok aj ked som dnes mala zrovna placebo tabletku? Mam si dat ďalšiu, lenze to by mi chybala v baleni a tak by som uzila vlastne len 3 dni placebo,namiesto 4 dni. Alebo si mame nasledne 7 dni davat pozor a pouzit este aj kondom? Budem mat teraz sice menzes, ale potom na 6 a 7 den od hnacky moze byt este ucinok oslabený alebo uz nie ked som dnes mala len placebo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placebo tabletka neobsahuje hormóny, nemá to vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Nemusíte užívať druhú tabletku, ale pokračujte v klasickom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nemusíte dodržiavať žiadne dodatočné opatrenia.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dakujem. A ak uz ma dnes viac neprezenie, taktiez sa treba doplnkovo chranit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností je to, aj keď iba preventívne, najvhodnejšie riešenie. Budete mať istotu a aj Vy budete kľudnejšia.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: Barborela

    Dobry den, viem, ze 3-4 hodiny od uzitia hak ak je hnacka, ze si musim davat pozor a chranit sa 7 dni. k vsak do hodiny od uzitia hak pride normalna stolica vtedy aom stale chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o riedku hnačkovitú stolicu, či opakované hnačky, normálna stolica nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a hnacka zaludocne tazkosti

    , Autor: Barborela

    Dobry den, beriem hak daylette 24+4.

    Na 22. aktivnu tabletku som mala raz hnacku a dala som si nahradnu tabletku

    Na 23. aktivnu tabletku som mala zaludocne problemy, bolel ma zaludok a mala som krce a pocit na zvracanie ale nevracala som, no tabletku som uzila az o 10 hodin neskor ako zvycajne. Raz ma prehnalo

    Na 24. aktivnu tabletku ma uz aj prehanalo niekolko krat, uzila som v priebehu dna aj immodium, smecta, hylak, cierne uhlie a pila cierny caj, matovy a salviovy caj.

    Na 1. a 2. placebo tabletku ma uz neprehanalo ale uzila som 3 krat denne smectu preventivne. A pila vyssie spomenute caje.

    Chcem sa spytat kedy budem zasa plne chranena. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je vhodné sa chrániť aj doplnkovo aj prvých sedem dní ďalšieho blistra. Závisí však tiež od toho, či budú tráviace ťažkosti pretrvávať.

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: single10@azet.sk

    Dobrý deň,
    písala som vám ohľadom hnačky a antikoncepcie Daylette. Napíšem vám ešte zhrnutie a doplnenie mojej otázky, ak vás môžem poprosiť o odpoveď.
    V nedeľu ráno o 09:00 som užila HAK, poobede o 16 tej normálna stolica. Vstrebanie by malo byť ok.
    V nedeľu večer medzi 22 a 23 hodinou ( 13 až 14 hodín od užitia HAK) ma 2 krát prehnalo a dala som si Imodium.
    V pondelok ráno o 04:00 som vstávala do práce a ešte raz ma prehnalo a dala som si ešte jeden Imodium. Čiže 5 hodín pred užitím HAK. Potom už viac nie.
    V pondelok ráno o 09:00 klasicky som si dala HAK. Od toho rána od 4tej (5 hodín pred užitím) ma už viac neprehnalo ani imodium som si už nedala. Vstrebanie by tým pádom malo byť v poriadku, alebo sa mýlim? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ako som už písal, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pri akýchkoľvek pochybnostiach, aj do budúcna, je však lepšie mať pár dní pohlavnú abstinenciu, prípadne použiť aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).