Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po a antikoncepcia

    , Autor: livtth

    Dobry den,
    14.2 nadranom som mala nechraneny sex a dnes, 16.2 by som chcela vziat tabletku po. Avsak tieto dni ocakavam menstruaciu, ktora mi uz 2 dni meska, a pocas ktorej mam prvykrat zacat pouzivat antikoncepciu.. chcela by som sa opytat, môzem ju zacat pouzivat vo chvili, ked sa dostavi krvacanie (ajked to bude krvacanie spôsobene tabletkou Escapelle)?
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nekombinujte tabletku emergentnej antikoncepcie s tabletkami hormonálnej antikoncepcie. Ak užijete tabletku po, s užívaním hormonálnej antikoncepcie počkajte na ďalšiu menštruáciu.

Podobné otázky

  • tabletka po a antikoncepcia

    , Autor: lalia7

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať, ako mám postupovať, keď som užila dnes ,,tabletku po”, ale od nástupu novej menštruácie som mala v pláne začať brať antikoncepciu, ktorú som si v lekárni už aj vybrala. Za 15 dní by mi mala prísť menštruácia, s tým, že uvidím ako mi ,,tabletka po” ovplyvní cyklus. Mohla by som s príchodom novej menštruácie začať užívať normálne antikoncepciu alebo mi to rozhádže hormóny ešte viac a mám radšej ešte mesiac (možno viac) čakať?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám dostaví menštruácia podľa plánu, je možné začať s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Vhodnejšie je však vyčkať ešte mesiac, či náhodou nedošlo k otehotneniu. Po vylúčení tehotenstva potom začnete s pravidelným užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po a antikoncepcia

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, v piatok som užila kvôli nehode tabletku po. Dnes mi prišla menštruácia a mám začať užívať dnešným dňom antikoncepciu (prvýkrát, ešte som ju nikdy nemala). Môžem ju začať užívať? Je to v poriadku s tabletkou po?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je jednoznačne vylúčené tehotenstvo, s užívaním hormonálnej antikoncepcie by som počkal do ďalšej menštruácie.

  • Tabletka po a antikoncepcia

    , Autor: Slavikkk

    Dobry den, pisem v mene mojej sestry, ktora uzivala hormonalnu antikoncepciu pravidelne, no den pred 7 dnovou pauzou, kedy este mala zobrat tabletku, mala niekolkokrat nechraneny pohlavny styk. Kvoli jej obavam uzila pre istotu tabletku po a to do 24 hodin (jedna sa o tabletku s ucinkom do 72h). Kedy teda, moze zacat znova s branim antikoncepcie, ak sa docitala, ze moze nastat v blizkej dobe slabe krvacanie/spinenie, no to sa zrejme za menstruaciu nepovazuje. Takze ak dojde k takemuto slabsiemu krvacaniu, nema este zacat s branim antikoncepcie, ale pockat na silnejsiu menstruaciu, alebo je to mozne a bude chranena aj za takychto okolnosti??? Dakujem pekne za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nepoznám všetky okolnosti, či došlo k oneskorenému užitiu, alebo vynechaniu poslednej, či predposlednej tabletky. Celkom však nechápem, prečo bola užitá tabletka núdzovej hormonálnej antikoncepcie. Ak dôjde k zabudnutiu poslednej tabletky, je vhodnejšie začať s pauzou o deň skôr, počas ktorej dôjde ku krvácaniu z vysadenia a následne pokračovať v užívaní nového blistra. Dôjde síce ku skráteniu cyklu o deň, nie je to však pre organizmus taká záťaž, ako užitie veľkého množstva hormónov obsiahnutého v tabletke núdzovej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie žena menštruáciu nemá a ovulácia je blokovaná. Krvácanie počas užívania hormonálnej antikoncepcie je krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov.