Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,309 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a silná a dlhá menštruácia

    , Autor: Zuzka28

    Dobrý deň,
    Už istý čas (roky) užívam hak daylette. Min.mesiac som celý mesiac špinila.
    Potom sa mi dostavila menštruácia tak ako malá podľa tabletiek, ktorá bola výrazne silnejšia ako zvykla byť odkedy užívam daylette a dnes je 6.deň a stále silnejšia ako som na to bola zvyknutá. Cca pred 2 mes.som bola na kontrolu, p.doktorka mi spravila sono aj cytologiu a všetko v poriadku. Čo môže byť dôvodom takejto menštruácie?
    Môžem otehotnieť ak užívam tabletky pravidelne? Alebo iné problémy?
    Ďakujem za radu.
    Zuzka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie aj počas cyklu. Príčin zmien môže byť niekoľko. Niekedy sa stáva, že ak pacientka už dlhšiu dobu (7 - 10 - 15 rokov) užíva jednu antikoncepciu, organizmus si už až príliš zvykne a je čas na zmenu prípravku hormonálnej antikoncepcie. Niekedy môže aj zmena stravovania, životného štýlu, stresové obdobie mať vplyv na menštruačný cyklus a aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet môže dôjsť k špineniu alebo nadmernému krvácaniu z vysadenia. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý eventuálne zváži urobiť pauzu v užívaní hormonálnej antikoncepcie prípadne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie.