Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Peta12

    Dobrý deň mám otázku. Chcela by som vysadit antikoncepciu ktorú užívam rok a pol. Zobrala som poslednú tabletku v piatok, v nedeľu som mala nechaneny sex s ejakulaciou. Ak som správne čítala mám proste prestať brať tabletky z ďalšie blistra? A môžem ostať po vysadení tehotná ak nebudem mať sex ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak chcete vysadiť hormonálnu antikoncepciu, môžete to urobiť v ktorejkoľvek fáze cyklu, asi najlepšie je dobrať blister a počkať na krvácanie z vysadenia. Následne už nezačať s užívaním ďalšieho blistra. Bez pohlavného styku sa otehotnieť prirodzene nedá. Ak ste však mali nechránený pohlavný styk v čase, keď ste už neužívala tabletky, nepoznám všetky okolnosti ani druh užívanej antikoncepcie, v závislosti od toho tu riziko tehotenstva je.

Podobné otázky

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň, prosím vás potrebovala by som poradiť. Rozhodla som že chcem vysadiť antikoncepciu kôli otehotneníu a vysadila som ju 27.8. v deň keď som ju mala užiť. A s manželom sme mali nechránený styk o 2 dni na to, teraz by som mala dostať menštruáciu asi za tri dni podľa predchádzajúcej, myslíte že by som mohla byť tehotná?.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo sa za daných okolností vylúčiť nedá, keďže ste mali nechránený pohlavný styk v čase, kedy už hormonálna antikoncepcia mala výrazne znížený, až minimálny účinok. Odsledujte si to.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: M257

    Dobry den, beriem antikoncepciu drovelis uz asi 5 mesiacov, chcela by som ju vysadiť kvoli nechuti do sexu, momentálne som 13. den blistra, mohli by ste mi prosim poradiť ako a kedy vysadiť? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálnu antikoncepciu môžete vysadiť prakticky kedykoľvek. Ak ju však vysadíte uprostred cyklu, posunie sa Vám krvácanie, takže sa Vám cyklus znepravidelní. Momentom vysadenia hormonálnej antikoncepcie nie ste chránená a je potrebné sa chrániť mechanicky (používať kondóm) alebo inú formu antikoncepcie. Ak je to možné, vhodnejšie je doužívať celý blister a následne už nepokračovat v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Ivana12345

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať používam antikoncepciu už 3 rok mám 23 rokov aktuálne drovelis. Menila som tabletky už asi 3 x pretože stále používani tak cca pol rok som mala silne krvácanie. Aktuálne užívam drovelis polroka a znova krvácam velmi silno ovela silnejsie ako predtym a pridali sa aj bolesti , pred nasadenim hak som nemala taketo bolesti. Neviem či mám znovu HAK zmenit alebo ju pre istotu na 3 mesiace vysadit a začat znova.
    Aktuálne nechcem otehotniet no neviem či je dobre uživať HAK tak dlho, taktiež sa bojim ake budu problemy po vysadeni. Čitala som že može byť problem otehotniet a toho sa velmi bojim neviem čo je na tom pravdy.
    Možem sa opytáť čo by ste mi odporúčili? Poprípade čím to može byt sposobene? Moj lekar mi stále len zmení lieky, ine tažkosti nemám len silne krvacanie a stupnujuce sa bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sú ženy, ktorým sadne hneď prvý predpísaný preparát hormonálnej antikoncepcie. Na druhej strane sú ženy, ktoré vystriedajú aj niekoľko preparátov. Ak sa u Vás prejavujú vedľajšie, či nežiadúce účinky daného preparátu, máte na výber prakticky z dvoch možností. Alebo si dáte niekoľkomesačnú pauzu v užívaní, alebo sa zmení preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie Antikoncepcie

    , Autor: Viera98

    Dobrý deň prajem
    Chcela by som sa opýtať v pondelok som vysadila skoro po 2och rokoch antikoncepciu Azalia , nemala som po cely čas menštruáciu posledné dni má pobolieva v podbrušku chcela by som vedieť či je to pri vysadení normálna reakcia tela na vysadenie, a kedy by som mohla očakávať približne menštruáciu aj keď viem že je to u každej ženy iné ale dokedy je to normálne čakať a kedy už môže nastavat problém že menstruacia sa nedostavila ?
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naozaj je to veľmi individuálne. Spomínané príznaky môžu znamenať blížiacu sa menštruáciu. Odsledujte si to. Ak sa nedostaví menštruácia do dvoch týždňov, navštívte Vášho obvodného týždňa.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po neužití nasledujúcej tabletky od poslednej užitej tabletky je znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Tehotenstvo od tohto momentu nie je vylúčené.