Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp v maternici a Mirena

    , Autor: Sam

    Dobrý deň.
    Na preventívnej prehliadke mi pani doktorka našla v maternici polyp voľkosti 1,7 cm. Na kontrole veľkosti polypu po menštruácii bol polyp menší 1,5 cm. Výsledky cytológie boli podľa jej slov ukážkové na 1+. Preto mi pani doktorka navrhla, že s jeho operačným odstránením ešte počkáme a budeme ho sledovať. Kontrola o 3 mesiace. Počas menštruácie sa mi stáva, že krvácanie je sprevádzané aj vylučovaním väčších kusov krvných zrazenín, ale iné problémy nepociťujem.Myslíte, že je lepšie polyp nechať v maternici a sledovať ho, alebo radšej vybrať?
    Ešte by ma zaujímalo aký máte názor na vloženie Mireny. Je to vôbec možné ak je v maternici polyp? Alebo, ak by mi ho vyoperovali, je vhodné vložiť Mirenu, ako dlho po odstránení polypu? Alebo sa to v prípade, kedy už bol v maternici polyp vôbec neodporúča? Zdá sa mi, že som niekde čítala, že vloženie Mireny je pri raste polypov/endometriózy v maternici dokonca žiadúce - odporúča sa ako prevencia pred ich dorastaním. Je to pravda?
    Trpím totiž migrénami a v čase zavedenia Mireny som mala menej záchvatov aj ich intenzita bola znesiteľnejšia, preto by som uvítala možnosť jej opätovného vloženia. Vybrali mi ju pre cca 2 rokmi.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, polyp v dutine maternice nemá čo robiť. Určite to treba odsledovať, uvažoval by som nad jeho odstránením a plánoval operačný výkon vrámci jednodňovej chirurgie, kedy by sa realizovala hysteroskopia a cielená polypektómia s kyretážou. Vrámci zákroku by sa po dohode a pri vhodných podmienkach dalo zaviesť vnútromaternicové teliesko. Ak by sa to počas výkonu z istých dôvodov nezaviedlo, dohodol by sa termín u obvodného gynekológa pri nasledujúcej menštruácii. Ak už máte dobré skúsenosti s Mirenou, vybral by som si opäť ju.