Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • belara

    , Autor: romana569

    dobry den chcem sa spytat ci maju atb dalcin c ucinok na hak belara aj ked som ich brala vyše pred mesiacom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinok antibiotík na prípadné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie už vo Vašom prípade nie je. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či HemoStop Gél znižuje účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínaný preparát nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Belara

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mala by som na vás 2 otázkt ohľadom antikoncepcie Belara.
    Užívam ju od 1.apríla teda len 10 dní. Predtym som ju nebrala. Kedy začnem byť chránená?
    A ešte som sa chcela opytať či je normálne, že sa mi predĺžila menštruácia alebo skôr taká slabá s hnedym vytokom? ( mám aj polycysticke vajecniky) ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať prvú tabletku Belary v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania hormonálnej antikoncepcie. Prvé mesiace sa môže vyskytovať špinenie, najčastejšie hnedým výtokom. Organizmus si musí na pravidelné dávky hormónov, aj keď v nízkej dávke, zvyknúť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či Paralen Grip horúci nápoj má nejaký vplyv na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, paracetamol (paralen) sa odbúrava v pečeni, závisí na dávke, aby znížil účinok antikoncepcie. Pri jednorázovom užití Paralen Gripu sa nemusíte obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie by som ho ale často neužíval.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či Flector Rapid 50 mg a Guajacuran ovplyvňujú účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani jeden preparát nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.