Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antikoncepčný krúžok

    , Autor: jeanni

    Dobrý deň,

    nechala som si predpísať antikoncepčný krúžok. Doktora som sa pýtala, či za prvý deň menštruácie možno považovať špinenie? Povedal mi, že ano. Špinenie nastalo teraz v pondelok 15.7. kedy som zaviedla krúžok podľa návodu. Bolo to slabé špinenie presne tak ako to mávam normálne prvé dva dni. Teraz bolo špinenie 3 dni veľmi slabé. Normálne mávam 5-6 dní . Chcem sa spýtať, či krúžok može nejak ovplyvniť priebeh menštruácie? Bola som aj dosť v strese. Navyše teraz cítim v podbrušku niečo ako pred menštruáciou tak som z toho zmetená. Tehotenský test som si robila a bolo negatívny. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny krúžok sa zavádza prvý deň menštruačného krvácania, obsahuje dva hormóny, môže mať vplyv na intenzitu ako aj dĺžku menštruácie. Počas užívania vaginálnych antikoncepčných krúžkov sa môžu Vami popisované a podobné pocity vyskytnúť. Odsledujte si to. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Emily1999

    Dobrý deň,
    6/2 som začala používať Teylu, chcela by som sa opýtať ako sa uistím, že mám krúžok zavedený správne ? Či už príliš nízko alebo hlboko.. Po akej dobe môžem mať nechránený pohlavný styk ?:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v priloženom návode máte popísaný postup, aj s obrázkami, akým si vaginálny antikoncepčný krúžok zaviesť správne. Ak si vaginálny antikoncepčný krúžok zavediete v prvý deň menštruácie, ste chránená okamžite.

  • Tabletka po

    , Autor: Victoriaaa9583

    Dobrý deň,chcem sa spýtať beriem antikoncepčný krúžok Teyla, včera sa do mňa priateľ nechcene spravil do cca 8 hodín som užila tabletku po.
    Je tam stále možnosť otehotnenia?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie, keď máte zavedený antikoncepčný vaginálny krúžok, ktorý Vás za predpokladu správnej aplikácie a používania chráni pred tehotenstvom. Pri správne zavedenom vaginálnom antikoncepčnom krúžku môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • Ornibel

    , Autor: Andye

    Dobry den prajem v decembri som zacala uzivat ornibel, teraz som zacala uzivat druhy kruzok vo strvtok. Dnes mi prislo strasne nevolno, stazene dychanie, toci sa mi hlava. Je mi na zvracanie, a som strasne unavena. priatel sa do mna vcera spravil. Mozem ostat tehotna ak vysadim antikoncepciu?! Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o vedľajšie, či nežiadúce účinky vaginálneho antikoncepčného krúžku. Ak ste v čase pohlavného styku boli chránená a vaginálny antikoncepčný krúžok používali správne, tehotná nebudete. Ak si vyberiete vaginálny antikoncepčný krúžok, do pár dní by sa malo dostaviť krvácanie zo spádu hormónov.

  • problémy pri užívaní HA

    , Autor: Paula232

    Dobrý deň, mám 24 rokov a posledné tri roky užívam HA. Vystriedala som ich niekoľko. S ako prvou som začala s HA s účinnou látkou desogestrel, tá mi však nesedela a po cca 2-3 mesiacoch som nie len pribrala na váhe ale najmä v období pred menštruáciou sa u mňa objavili psychické problémy. Následne som skúsila HA s drospirenonom, tú som užívala po dobu dvoch rokov, vyzeralo, že sedela no asi po roku a pol užívania som stále trpela častými zápalmi, herpetickými a kvasinkovými infekciami, čo sa následne odrazilo na pošvovej sliznici vo forme atrofie, robili sa mi rôzne ranky a trpela som aj na vaginálnu suchosť. Po polroku všemožných vyšetrení, kde sa nič nezistilo a gynekologička stále, že je všetko fyziologické, som si prečítala príbalový leták antikoncepcie a začali si to s lekárkou spájať s ňou. Nakoniec som ju vymenila a dnes môžem povedať, že moje problémy sa zmiernili, dokonca takmer úplne vymizli. Odvtedy posledné 4 mesiace užívam HA s chlormadinone-acetátom. Z nej som však v priebehu tejto doby užívania pribrala vyše 8-9kg aj napriek tomu, že aktívne športujem, stravovacie návyky som nezmenila a navyše som ešte aj v kalorickom deficite. S každým ďalším mesiacom mám pocit, že všetky symptómy spojené s PMS sú výraznejšie a horšie, takisto váha sa stále zvyšuje a som stále nafúknutá. Rozhodla som sa tak, že prejdem na niečo iné, lekárka mi predpísala dienogest. Chcela som sa spýtať, čo asi môžem očakávať od tejto HA, viem, že je to individuálne, ale zaujímalo ma či nemáte s týmto typom antikoncepcie skúsenosť. Ide mi najmä o tú váhu, keďže ma to veľmi trápi a necítim sa dobre. Možno by som sa ešte informovala ohľadom vaginálneho krúžku nuvaring, počula som na ňho dobré veci, že sa nepriberá a ženy ani nevedia, že niečo majú. Zaujíma ma však, keďže je v ňom účinná látka etonogestrel (ktorého desogestrel je prekurzorom v tele a ktorý som spomínala, že mi robil problémy) či by so opäť nemala psychické ťažkosti a spomenuté priberanie, neviem akú rolu tam hrá to, že je to aplikované lokálne do pošvy, či by to mohlo byť dobré. Neviem si už rady a HA užívam najmä kvôli akné nie len na pleti ale i chrbte, či zapálených folikuloch na nohách, všetky zmienené symptómy pri užívaní HA nemám, viem, že je to chvíľkové riešenie ale vyhovuje mi to, len sa zdá, že môjmu telu nie. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste už spomenuli, je to individuálne u každej ženy. Každej žene vyhovuje iný preparát. Niekedy sa trafíme na prvý krát, niekedy ich pacientka vystrieda niekoľko, až sa nájde "ten pravý" preparát hormonálnej antikoncepcie. Možností hormonálnej antikoncepcie je viacero, od klasických kombinovaných tabletkových preparátov hormonálnej antikoncepcie, cez vaginálne antikoncepčné krúžky až po vnútromaternicové hormonálne telieska. Ak však máte nasadenú hormonálnu antikoncepciu aj na akné, je skupina preparátov, ktoré sa zvyknú predpisovať. Samozrejme, každý preparát môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. Ak Vám súčasný preparát nevyhovuje pre nadmerný prírastok hmotnosti, môžete vyskúšať aj vaginálny antikoncepčný krúžok a uvidíte.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Lenka??

    Dobrý deň. Mam 48 rokou. Prvý krát beriem ornibel a stale som dva týždne spinila a dnes som dostala menzes po dvoch týždňoch mam si krúžok vybrať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, môže vyskytovať. Ak ste si vaginálny antikoncepčný krúžok vložili správne a v správny čas, mali by ste byť chránená. Aby vaginálny krúžok nestratil účinok, má byť zavedený 3 týždne a po tomto období ho treba na týždeň vybrať a po týždni zaviesť nový. Špinenie, či krvácanie je najčastejším vedľajším účinkom hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.