Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,098 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: kika523

    Dobrý deň, som pravidelná užívatelka antikoncepcie Belara, ktorú užívam v čase 19:00. Dnes som vracala o 0:54 a potom o 1:20. Som stále chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo vracanie až po viac ako 5 hodinách od užitia tablety hormonálnej antikoncepcie, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Do budúcna ak sa u vás do 4 hodín po užití tablety vyskytne vracanie alebo hnačka, je možné, že liečivé látky Belary sa dostatočne nevstrebú do vášho organizmu a vtedy je potrebné ihneď užiť ďalšiu tabletu. Ak je to možné, túto tabletu je potrebné užiť do 12 hodín od poslednej tablety a pokračovať v užívaní Belary v obvyklom čase. Teraz odporúčam dostatočný pitný režim a diétne opatrenia.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a otehotnenie

    , Autor: monika111991

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás kedy po vysadení HA je vhodne sa snažiť o otehotnenie? Čítala som názory že ihneď lebo po vysadení Ha vaječníky vraj pracujú omnoho lepšie než pred nasadením piluliek preto je ideálne tesne po vysadení ale aj názory že treba počkať aspoň mesiac nakoľko by mohlo ísť len o tzv. biochemické tehotenstvo. Ako to teda odporúčate? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snažiť sa otehotnieť môžete prakticky hneď po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Z hľadiska lepšej prípravy slizničnej výstelky dutiny maternice je možno vhodnejšie vyčkať na prvú menštruáciu a následne sa snažiť otehotnieť.

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Vynechaná antikoncepcia

    , Autor: flower123

    Dobrý deň, užívam 3 mesiace antikoncepciu Vreya, v piatok som dobrala tretí blister, antikoncepciu užívam každý deň, niekedy oneskorene o 1-2 hodiny, ale nikdy sa mi nestalo žeby som si na ňu spomenula až ráno. Menštruácia mi prišla v utorok obidva razy predtým, čiže na 4ty den, no teraz je už 5ty a stále nič, stalo sa mi už aj že som ju vzala o 5 hodin neskor ale vtedy mi menzes prišie normálne. Treba kontaktovať lekára alebo robiť test? je možne že je zlyhaná antikoncepia ak som užívala nie vždy o rovnakej hodine? alebo aky iny dovod može byt? Myslela som , že pri HAK vždy chodí menzes presne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár hodinový rozdiel (štandardne do 12 hodín od času obvyklého užitia) v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Krvácanie zo spádu hormónov sa síce štandardne zvykne dostaviť na 3., či 4 deň pauzy, niekedy sa však nemusí špinenie, či krváca nie dostaviť vôbec. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či Paralen Grip horúci nápoj má nejaký vplyv na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, paracetamol (paralen) sa odbúrava v pečeni, závisí na dávke, aby znížil účinok antikoncepcie. Pri jednorázovom užití Paralen Gripu sa nemusíte obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie by som ho ale často neužíval.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Stanka12

    Dobrý deň je to normálne, že v prvý deň menštruácie som začala brať Mistru a hneď na druhy deň mi skončila menštruácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to častým prejavom pri prvotnom začínaní s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.