Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nadcha

    , Autor: tatiana-5

    Dobry deň pán doktor moja otázka znie som prechladnuta teda lepšie povedané mám bolesti hrdla, často kašlem a mám hlieny uzivam aj antikoncepciu chcem sa teda spytat či je antikoncepcia dostatočne účinná aj pri prechladnuti? Lieky zatial neužívam žiadne proti prechladnutiu. Len mám obavy lebo napr dam si tabletku a o pár minút vykašliavam mám hlienovy kašeľ tak či sa tabletka dostatočne vstrebe? či napr aj tie hlieny alebo proste imunita nemajú nejaký vplyv na to. Môžem mat s priateľom bez obáv nechránený styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za spomínaných okolností je účinok antikoncepcie zachovaný.

Podobné otázky

  • Choroba a hak

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer, beriem daylette. Od pondelka ma ale trapi chripka, mierny kasel, bolesti hlavy, nadcha. Brala som lieky od kaslu Ditustat neo, Pleumolysin. Teraz len paralen, acylpirin a do nosa antibiotikum Pamycon a volnopredajny Olynth. K tomu bylinkovy caj z lekarne na nadchu a z materinej dusky. Kedze ma boli aj hlava tak Sumatriptan.
    Mohli tieto lieky oslabit hak? Som chranena? Dnes som postrehla aj spinenie zatial len mierne po utreti. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty by nemali mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu jej pravidelného užívania. Vo všeobecnosti sa však počas choroby neodporúča praktizovať pohlavný styk.

  • Krvacanie doplnujuca otazka

    , Autor: Asdffdsa

    Dobry den dany sposob 24+7 som zvolila na odporucanie gynekologa. Ze si mam doplnit tolko aktivnych kolko potrebujem posunut cize 24+7 mi schvalil. Na rozhadzanie cyklu ma neupozornil bohuzial uz je neskoro. A kolko moze trvat kym sa mi cyklus upravi a menzes respektive krvacanie bude zasa chodit tak ako doteraz cize vzdy cez placebo.

    A ak dostanem krvacanie cez aktivne mam ho potom znova cakat cez placebo?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne, ku krvácaniu môže dôjsť hocikedy počas nadchádzajúceho blistra, ako aj normálne počas užívania placebo tabliet v ďalšom blistri. Ochranný účinok antikoncepcie je za predpokladu pravidelného užívania zachovaný. Vo všeobecnosti sa môže špinenie vyskytovať prakticky aj počas celého cyklu. Nie je to ničím výnimočným. Ako rýchlo dôjde u Vás k úprave, či nastaveniu krvácania zo spádu hormónov Vám povedať neviem. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Choroba

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu. Dnes som užila prvú tabletku po pauze. Avšak som choré, trápi má nádcha a silný suchý kašeľ, niekedy ma až napína avšak zatiaľ nezvraciam. Ani neberiem ine lieky. Je účinnosť antikoncepcie zachovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k zvracaniu, či hnačke do štyroch hodín od užitia tabliet hormonálnej antikoncepcie, za daných okolností by mala byť účinnosť hormonálnej antikoncepcie zachovaná. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zlynda

    , Autor: Janii

    Dobrý večer, včera som zabudla zobrať večer tabletku zistila som to dnes môžem sa spýtať čo mám teraz robiť ? A či si dávať pozor ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa užitie ktorejkoľvek aktívnej tablety oneskorí, antikoncepčná ochrana môže byť znížená a počas nasledujúcich 7 dní sa má zvážiť použitie doplnkovej antikoncepcie (kondómu).
    Poslednú vynechanú tabletu je potrebné užiť hneď, ako si spomeniete, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet súčasne. Potom pokračujete v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase.
    Ak ste vynechali tabletku 1. týždeň po začatí užívania a došlo k pohlavnému styku týždeň pred vynechaním tabliet, má sa zvážiť možnosť tehotenstva. Ak ste tabletku vynechali v 3. týždni užívania tabliet, hrozí riziko zníženej spoľahlivosti kvôli nadchádzajúcemu štvordňovému intervalu bez hormónov. Avšak, upravením schémy užívania tabliet možno aj napriek tomu predísť zníženiu antikoncepčnej ochrany. Ak užijete poslednú vynechanú tabletu hneď, ako si spomeniete, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet súčasne. Potom pokračujte v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase. Nasledujúce blistrové balenie začnite užívať okamžite po doužívaní súčasného blistra, bez užívania placebo tabliet.

  • Vynechaná tabletka

    , Autor: nikol

    Dobrý deň,

    Prosím Vás užívam rok a pol HAK Sirmya. V treťom týždni presne na 17.ty deň v pondelok som zabudla užiť pilulku. Spomenula som si nato až v utorok v obvyklom čase keď užívam HAK. Čiže az po 24 hodinách. Užila som tabletku za utorok ale tu za pondelok som už neužila. Mali sme v nedeľu teda deň pred tým ako som zabudla užiť tabletku pohl.styk ale nebola pritomna ejakulácia do mňa ale bola mimo mňa.
    Chcem sa spýtať, pri dodržiavaní zvýšenej ochrany najbližších 7 dní, je tam zvýšené riziko otehotnenia? Či som reálne mohla otehotnieť za pondelok z predchádzajúcej nedele ak sa do mňa náhodou dostalo predsa niečo. A ako prosím teraz pokračovať keď mi tam visí jedna tabletka? Nechať ju tak a normálne pokračovať ešte tie 3 dní a potom mať 7 dní pauzu ?
    Ďakujem veľmi pekne vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste boli v čase pohlavného styku chránená, tabletky hormonálnej antikoncepcie ste do toho času užívali pravidelne, tehotná by ste byť nemali. Vzhľadom k nadchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu bez užívania tabliet, antikoncepcia už nie je u Vás plne zaručená. Čo sa týka ďalšieho užívania antikoncepcie máte dve možnosti: 1. Pokračujte v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase. Zabudnutú tabletku už neužite. Po užití všetkých zvyšných tabliet z blistra (okrem tej zabudnutej) vynechajte interval bez užívania tabliet a začnite hneď užívať tablety z ďalšieho blistra. S najväčšou pravdepodobnosťou nenastane krvácanie, ak ste použili druhý blister. Počas užívania druhého blistra môže dôjsť k špineniu a krvácaniu medzi menštruáciami.
    2. Môžete ukončiť užívanie tabliet zo súčasného blistra, zahájte 7 dňový interval bez užívania tabliet a následne začnite užívať tablety z nového balenia vo zvyčajný deň v týždni (deň, kedy ste tabletu zabudli užiť musí byť započítaný). Ak chcete začať s novým blistrom v deň, s ktorým vždy začínate, môžete interval bez užívania tabliet skrátiť. Je však dôležité povedať, že počas nasledujúceho týždňa je nutné používať doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.