Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,381 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Choroba

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu. Dnes som užila prvú tabletku po pauze. Avšak som choré, trápi má nádcha a silný suchý kašeľ, niekedy ma až napína avšak zatiaľ nezvraciam. Ani neberiem ine lieky. Je účinnosť antikoncepcie zachovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k zvracaniu, či hnačke do štyroch hodín od užitia tabliet hormonálnej antikoncepcie, za daných okolností by mala byť účinnosť hormonálnej antikoncepcie zachovaná. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Choroba a účinok antikoncepcie

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam HA leverette ale som chorá a občas si dám sirup stodal a tantum verde. Chcem sa opýtať som normálne chránená? Stratila som hlas, mám hlieny a občas pokašliavam. Ale včera okolo 2 ráno som mala styk (mala som aj Pharmatex ale 35 hodin pred použitím Pharmatexu som mala kúpeľ v čistej vode a tak neviem či Pharmatex účinkoval. Po Pharmatex som sa osprchovala až po 16 hodinách s mydlom čiže to je ok) mám sa obávať tehotenstva alebo som chránená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená.

  • Choroba

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette. Od štvrtka užívam nový blister ale som od piatku chorá (kychanie, zapchatý nos a mierny kašel) a užívam sirup stodal, tantum verde a zároveň aj aromatickú tyčinku do nosa s arómou mäty. Je zachovaná účinnosť antikoncepcie alebo sa radšej chrániť aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. za týchto okolností nie je potrebná doplnková ochrana. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Choroba a hak doplnujuca otazka

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer a preco sa pocas choroby neodporuca praktizovat pohlavny styk? Nie ze by mi to teraz chybalo, nemam chut ani dychat nie to este mat pohlavny styk ale pre zaujimavost ze co to sposobi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, práve aj pre opisované ťažkosti. Počas choroby sa má organizmus liečiť a šetriť, dodržiavať kľudový režim. Pri pohlavnom styku dochádza k uvoľňovaniu pomerne veľkého množstva energie, ktorú je vhodnejšie využiť na liečenie.

  • Choroba a hak

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer, beriem daylette. Od pondelka ma ale trapi chripka, mierny kasel, bolesti hlavy, nadcha. Brala som lieky od kaslu Ditustat neo, Pleumolysin. Teraz len paralen, acylpirin a do nosa antibiotikum Pamycon a volnopredajny Olynth. K tomu bylinkovy caj z lekarne na nadchu a z materinej dusky. Kedze ma boli aj hlava tak Sumatriptan.
    Mohli tieto lieky oslabit hak? Som chranena? Dnes som postrehla aj spinenie zatial len mierne po utreti. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty by nemali mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu jej pravidelného užívania. Vo všeobecnosti sa však počas choroby neodporúča praktizovať pohlavný styk.

  • Rotavirus

    , Autor: Sima121

    Dobrý deň pred týždňom moji chlapci dostali rotavirus....boli sme aj v nemocnici....celý čas som s nimi bola hospitalizovaná.... čo prinieslo to že po prepustení domov som ho dostala aj ja....je možné aby rotavirus ovplyvnil účinnosť antikoncepcie...ja som nový blister začala užívať 20.11. choroba sa u mňa prejavila podvečer 24.11. najhoršie dní boli 25.11. a 26.11. tieto som hnačkovala.... samozrejme som užívala aj lieky na zastavenie hnačky + probiotiká.....No zároveň som normálne brala aj antikoncepciu..a včera 27.11.som spozorovala jemné krvácanie ako keby som dostala menštruáciu... ako teraz pokračovať normálne mám dobrať blister a čakať kým príde ďalšia menštruácia...alebo už ďalšia nepríde??? Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie vplyvom črevnej infekcie a hnačiek došlo pravdepodobne k zníženiu účinku hormonálnej antikoncepcie. Ďalší postup záleží od dávkovacej schémy preparátu, ktorý užívate. Ak užívate preparát v schéme 21 + 7 dňová pauza, po doužívaní súčasného blistra pokračujte v kontinuálnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, s vynechaním sedemdňovej pauzy. Ak užívate preparát, ktorý obsahuje aj placebo tabletky, po doužívaní aktívnych tabliet vynechajte placebo tabletky a pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Počas celej doby užívania blistra používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.