Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • predčasná menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    už rok a pól užívam antikoncepciu jeanine, raz už sa stalo že mi mesiac vynechala menstruacia čo má môj doktor ujistil že je v poriadku, že to pri tejto antikoncepcii je normalne. tento mesiac mi vsak 5 dni pred tým ako mi mala začať menstruacia začalo jemne špinenie, ktoré trvalo 3 dni a potom prestalo. tento utorok/stredu mi mala prísť menstruacia no neprišla.
    mohlo sa stať že mi prišla skôr a bolo to to špinenie alebo sa mám obávať tehotenstva? tabletky som brala pravidelne, načas, nevynechala som ani jednu. bola som tento mesiac mierne chora a brala som kvapky kaloba (na internete som nenašla, že by znižovali účinok antikoncepcie).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí vyskytovať, prípadne môže žena špiniť aj počas s užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, tehotná nebudete. Nevylučujem, že choroba mohla spôsobiť spomínané špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Predčasná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 23 rokov, užívam antikoncepciu Mistra, začala som 2 mesiace dozadu - t.j., tento mesiac užívam druhý blister prvého balenia. Prvý mesiac som mala špinenie aj mimo menštruácie, približne ďalších 10 dní, potom to prešlo až do využívania balenia. Tento mesiac som mala menštruáciu bez špinenia po, všetko prebiehalo v poriadku. V sobotu (22.07.) som začala mať mierne bolesti v podbrušku a začalo mi špinenie, ktoré sa každým dňom mierne zosilňuje, dnes už tam bola badateľná krv. Mám mierne bolesti v podbrušku, inak nič. Balenie by som mala doužívať v piatok. Prosím, je to v poriadku? Prípadne, čo mám v takejto situácii robiť? Moja doktorka má dovolenku.
    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncdocie je, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, pomerne časté. Nemusíte sa obávať. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní alebo zhoršení krvácania bude vhodné zvážiť aj zmenu preparátu. Po dvoch mesiacoch užívania je to však ešte príliš skoro hodnotiť.

  • Predčasná menštruácia počas užívania Evry

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 4. mesiac používam antikoncepčné naplaste Evra (prešla som plynule z tabletkovej formy), už 2. Mesiac po sebe sa mi spustila menstruacia po aplikovaní 3. naplaste z balíčka (takze o týždeň skôr ako sa malo krvacanie dostaviť). Minuly mesiac mi menstruacia trvala takmer dva týždne - po poradení s mojou p. gynekologičkou som pokračovala v bežnom užívaní náplastí, ale tento mesiac sa scenár opakuje. V piatok som si aplikovala 3. náplasť a dnes (v pondelok) som začala opäť krvácať. Je možné že mi dávka hormonou nepostačuje alebo neviem kde by mohol byt problém (pri Daylle sa mi to nestavalo, ale nevyhovovalo mi peroralne použitie). Mam 33 rokov, som dva roky po pôrode a okrem malej cysty u mna neboli na preventívnej prehliadke zistené žiadne problémy. Vopred ďakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné, že Vám daný preparát hormonálnej antikoncepcie vo forme náplastí nevyhovuje. Najmä v začiatkoch užívania však nepravidelné krvácanie, či špinenie nie je ničím neobvyklým. Samozrejme, ak vedľajšie účinky prevažujú nad pozitívnym prínosom je potrebné uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám nevyhovuje tabletková forma antikoncepcie a antikoncepciu užívate iba z čisto antikoncepčných dôvodov, dá sa ešte uvažovať aj o vnútromaternicovom teliesku, nehormonálnom, či hormonálnom.

  • Predčasná menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 22 rokov, užívam rok a pól antikoncepciu Daylla. Doteraz som mala menštruáciu vždy presnú, každú stredu v týždni, kedy som mala prestávku v bráni antikoncepcie. Tentokrát mi ale prišla menstruacia v sobotu, ešte počas užívania antikoncepcie. Užívanie končím vždy v nedeľu a potom mám týždeň pauzu. Je to veľký problém? Tento týždeň som mala zdravitne trochu zlý. Bola som na jednu noc v nemocnici na infúziu kvôli žalúdočným problémom, potom má ešte bolelo brucho pár dni po tom a v sobotu mi prišla menstruacia. Viete mi povedať, či je to v poriadku? V užívaní antikoncepcie klasicky pokračujem aj keď prišla menstruacia. Ďakujem Vám vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie môže vyskytovať aj počas cyklu. Spomínané žalúdočné ťažkosti mohli mať na to vplyv. Odporúčam pokračovať v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak však boli žalúdočné ťažkosti spojené s vracaním alebo hnačkami, je možné, že tabletky hormonálnej antikoncepcie neboli dostatočne vstrebané, preto je vhodné uvažovať aj o doplnkovej ochrane.

  • Predcasna menstruacia v 10 den uzivania antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Uzivam antikoncepciu Lunytta uz niekolko rokov. Posledne 4 mesiace som mala spinenie uz 7 dni pred zaciatkom menstruacie, teda 14 dni po brani antikoncepcie, tento mesiac som spinila uz na 9 den po zaciatku brania antikoncepcie a na 10.den som zacala krvacat. Mam dobrat antikoncepciu a potom 7 dni vynechat (aby som dostala kramy) a potom pokracovat s dalsim balenim tabletiek? Je taketo spinenie znakom, ze nieco nie je v poriadku a mala by som zmenit antikoncepciu? Chystam sa ku gynekologovi ale termin mam o mesiac, preto by som bola rada za vysu radu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať počas celého cyklu aj napriek pravidelnému užívaniu. Je tu možnosť, že bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie vymeniť. Takto sa Vám bližšie neviem vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Predčasná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , antikoncepciu- dienorette som začala brať na prví deň môjho menzesu a menštruácia mi skočila tak ako malá lenže o týždeň sa dostavila ďalšia aj keď stále beriem antikoncepciu. Nie je moc silná ale už trvá 5 deň. Môže to byť tým , že som si ju dávala nie presne na hodinu ale vždy s nejakým pol hodinovým rozdielom ? No odkedy sa dostavila ďalšia menštruácia beriem to presne na hodinu .Mám pokračovať v bráni tabletiek ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch užívania, sa môže vyskytovať špinenie či krvácanie aj počas celého cyklu. Časom by sa to malo upraviť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.