Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialenie mens

    , Autor: julia-8

    Dobrý deň chcem sa opýtať, beriem antikoncepciu karhleight 21+7t a 27.4 mám svadbu a vychádza mi menštruácia. chcem ju oddialiť môžte mi poradiť ako ? Môžem brať tabletky na oddialenie keď užívam antikoncepciu alebo nie ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem presne všetky okolnosti ani to, ktorý deň cyklu máte, preto sa neviem bližšie vyjadriť, ale menštruáciu si viete oddialiť kontinuálnym užívaním druhého blistra hormonálnej antikoncepcie po skončení prvého blistra aktívnych tabliet, s vynechaním 7 placebo tabliet. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Pupa91

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať či si môžem oddialiť menštruáciu tabletkami aj 2x po sebe, tzn. užívať 3 blistre vkuse, bez prestávky (z dôvodu dovolenky pri more). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čím viac blistrov budete užívať kontinuálne za sebou, tým je väčšia pravdepodobnosť zašpinenia, či krvácania. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie budete chránená, spomínané špinenie, či krvácanie sa však dostaviť môže. Po doužívaní tretieho blistra si už realizujte sedemdňovú pauzu a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Do budúcna sa podobnému užívaniu snažte vyhnúť, neodporúča sa časté kontinuálne užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Didus0231

    Dobrý deň. Mám taký problém a moj lekár je momentálne nedostupný. beriem katyu už 9rokov a potrebovala som si oddialiť menzes kvôli dovolenke. Tak som podľa letáku začala brat druhy blister bez pauzy, momentálne som týždeň pred pauzou čiže beriem už posledný 6.ty týždeň tabletky. No a problém je, že som pravdepodobne dostala menzes, pociťujem aj kŕče, o týždeň skôr ako by som mala. Krvacanie trvá už 3 deň ale je slabšie ako pri normálnom menzese. Je možné, že počas pauzy (budúci tyzden) ho nedostanem? A po ďalšom blistri a pauze už budem mat menzes normálne ? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa kontinuálne užívajú dva blistre hormonálnej antikoncepcie, je špinenie, či krvácanie počas užívania druhého blistra pomerne časté. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Za štandardných okolností by sa malo krvácanie z vysadenia dostaviť počas pauzy, no je to individuálne. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oddialenie menštruácie s antikoncepciou

    , Autor: Anjelka

    Dobrý deň prečítala som si že keď budem pokračovať s bránim antikoncepcie aj po 7 dnovej pauze takže pokračujem 42 dní s tabletkami tak nebudem mať menzes je to pravda? A potom po dovŕšení 42 dní mám mať 7 dňov pauzu alebo 1

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak potrebujete oddialiť krvácanie z vysadenia, ku ktorému dochádza štandardne počas sedemdňovej pauzy tak, že budete užívať kontinuálne dva blistre a až následne si urobíte sedemdňovú pauzu, áno, dá sa postupovať aj takto. Je však možné, že počas užívania tabliet druhého blistra môže dôjsť ku špineniu.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: angielka

    Dobrý deň prajem. Užívam Yadine dlhodobo. Nikdy som si neoddialovala menštruáciu. Teraz by som chcela ale iba o týždeň ak sa dá. Je možné užívať tabletky 21 dní, potom nespraviť pauzu. Následne si dám 7 dní z nového balenia a potom pauza na menštruáciu ? Následne by som začala užívať úplne nové balenie antikoncepcie. Budem chránená pred otehotnením ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci sa to neodporúča, Vašu menštruáciu môžete oddialiť tak, že namiesto obdobia bez užívania tabliet prejdete priamo na nový blister a doužívate ho. Počas užívania tabliet z druhého blistra môžete mať mierne krvácanie alebo krvácanie podobné menštruácii. Po zvyčajnom sedemdňovom období bez užívania tabliet pokračujte s ďalším blistrom. Za daných okolností bude účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Laura16

    Dobrý večer, užívam antikoncepciu Vexya, kvôli dovolenke som oddialila menštruáciu tak som prvý blister dokončila ale posledné 4 tabletky biele som neužívala, potom som začala druhý blister kde som zatiaľ užila 4 ružové tabletky, chcem sa opýtať ako mám teraz postupovať aby som vyvolala menštruáciu napríklad zajtra alebo až 3.1., mám začať užívať posledné 4 tabletky z predošlého blistra alebo ako ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už vynechali biele placebo tabletky z prvého blistra a začali ste kontinuálne užívať aktívne ružové tabletky z druhého blistra, doužívajte už celý blister. Počas užívania druhého blistra môžete mať mierne krvácanie alebo krvácanie podobné menštruácii. Potom začnite s ďalším blistrom. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.