Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadenie HAK

    , Autor: jessieee

    Dobrý deň, vysadila som antikoncepciu a už zhruba 3 týždne ju neberiem, odvtedy mám ťažkosti ako je bolesť pŕs, moje podbrušie akosi “opuchlo” a mám bolesť v podbrušku pri močení, ako keby som neviem koľko hodín nebola na toalete, pohlavne nežijem takže určite niesom tehotná, neviete mi poradiť, že čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované ťažkosti súvisia s "prebúdzaním sa" vaječníkov, ktoré boli počas užívania hormonálnej antikoncepcie tlmené. Počkajte do prvej menštruácie po doužívaní antikoncepcie. Malo by sa to spontánne upraviť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor, kvôli hormonálnej nerovnováhe ktorá sa prejavovala hnedým vytokom mi bola predpísaná ako liečba na 3 mesiace Hak. Počas týchto 3 mesiacov som nemala žiadny vytok len menstruaciu cez 7 dňové “okno”. Bude mi končiť 3 mesiac brania HAK - po vysadení by uz telo teda malo fungovať normálne bez vytoku ako počas užívania HAK? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či budete mať menštruačný cyklus po vysadení hormonálnej antikoncepcie pravidelný, je 50:50. Ak Vám užívanie hormonálnej antikoncepcie vyhovuje a nemáte v pláne otehotnieť, môžete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Natty112

    Dobrý deň želám dňa 22.11. Som vysadila antikoncepciu. Pred tým som brala antibiotika 2 týždne a ešte stále ich beriem. Mam bolesti v podbrusku niekedy aj v oblasti panvy mam očakávať menstuaciu? Resp. Kedy ju dostanem ma vysadenie ant. nejaký vplyv na cyklus? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa krvácanie zo spádu hormónov po vysadení hormonálnej antikoncepcie dostaví do pár dní. Ak ste však užívali antibiotiká aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie, v závislosti od užívaných antibiotík bolo potrebné sa chrániť aj doplnkovo, pretože niektoré antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zmena alebo vysadenie HAK

    , Autor: Hanam

    Dobrý deň, mám 29 rokov, v minulosti som už brala HAK dvakrát. Vo februári som mala dve cysty na pravom vaječníku, o ktorých som nevedela, tie praskli. Nebolo to prvýkrát, čo som mala takú cystu, predtým som už mala dvakrát. Gynekologicka mi poradila dat si antikoncepciu, tak som začala užívať Karhlu. Po 3 mesiacoch som ju vysadila, nakoľko sme chceli s partnerom nechať tomu voľný priebeh. V máji sa však u mňa objavili veľké bolesti a na vyšetrení mi bola zistená opäť cysta a zväčšený pravý vajecnik (4cm), tak mi bola odporucena na 3 mesiace ešte znovu HAK. Snaženie k dieťa nás nejako nesúri, tak som súhlasila. Avšak zmena som preparát na Ornibel, nakoľko mám vysokú intoleranciu laktózy, ktorú všetky lieky obsahujú. Odkedy mám Ornibel, tak mám zvýšený tlak, nespavosť, búšenie srdca, bolesti hlavy a svalové kŕče. Neviem či je to HAK, ale príznaky mám odkedy ju beriem. Myslíte, že je vhodné znovu zmeniť antikoncepciu, keď aj iba na 2 mesiace? Nie je nejaký iný spôsob ako predchádzať cystam? Skutočne sa necítim sa dobre počas užívania HAK, ale zároveň nechcem mať cysty a nebodaj prísť o vaječník, keďže by sme chceli mať dieťa. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je úplne vhodné časté striedanie a krátkodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie. Spomínané ťažkosti môžu byť prejavom vedľajších, či najmä nežiadúcich účinkov hormonálneho vaginálneho krúžku, ktorý bude vhodné vysadiť. Spomínané cysty sú pravdepodobne funkčné (hormonálne ovplyvňované), keďže doteraz došlo k ich spontánnemu vymiznutiu a vstrebaniu. Ak plánujete tehotenstvo, začnite užívať kyselinu listovú 400ug denne a nechajte tomu voľný priebeh. Spomínanú cystu je potrebné skontrolovať o dva mesiacec najlepšie po menštruácii. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysadenie po sekcii

    , Autor: Nella77

    Dobry den,chcela by som sa poradit ohladne problemov,ktore nastali u mna po vysadenie HAK.Uzivala som 7rokov Karhlu,potom som ju vysadila a hned na to som ostala tehotna.Porod bol sekciou,hned po sestonedeli mi bola znova nasadena nakolko som mala dlhe krvacanie nepravidelne a zle ma vycistili,tak gynekolog chcel nastartovat pravidelny cyklus aby sa zvysky z placenty vyplavili von same,co sa aj podarilo a ziadne dalsie problemy som uz nemala,jazvu mam peknu aj zvonka aj zvnutra.Po preventivke vo februari,som douzivala blister Karhly a vysadila ju nakoľko by sme chceli dalsie dieta.Avsak tu nastava problem,lebo cyklus najprv meskal,a potom ked prisiel trval skoro 2tyzdne.Odvtedy mam bolestive naliate prsniky,bolesti od spodu ako pri cykle a trva to nonstop navyse ma strasne odvtedy boli a taha jazva po sekcii.Je to len dosledok hormonov a nerovnovahy alebo je nutne vyhladat gynekologa nakolko by sme chceli dalsie dieta.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť z Vás viacero. Môže sa jednať aj o hormonálny problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie HAK skôr

    , Autor: Mončušiiiik

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať beriem HAK maitalon
    Mam už len 4 tabletky a menzes by sa mal dostaviť o 7 alebo 6 dní ďalší menzes by som mala mať 16. júna, len že to mám ísť na dovolenku. Môžem už od dnes vysadiť a začať so 7dňovou pauzou?
    Ďakujem, prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte dve najvhodnejšie možnosti. Po doužívaní súčasného blistra budete pokračovať v užívaní nasledujúceho blistra, teda vynecháte sedemdňovú pauzu a krvácanie z vysadenia by sa dostavilo ešte pred odchodom na dovolenku, prípadne si teraz po doužívaní blistra urobíte normálne sedemdňovú pauzu a budete pokračovať v užívaní ďalšieho blistra, po ktorého doužívaní budete kontinuálne pokračovať v užívaní druhého blistra, takže počas obdobia dovolenky nebudete mať pauzu. Skrátením cyklu si môžete znepravidelniť krvácanie, ktoré sa môže dostaviť prakticky kedykoľvek.