Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nuvaring

    , Autor: caroline-2

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Používam antikoncepciu Nuvaring (krúžok). Včera t.j. 6.3. 2019 som si ho mala vybrať, no zabudla som. Kedy si ho mám teraz vybrať ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyberte si ho čo najskôr, krvácanie z vysadenia by malo dôjsť na 2-3 deň. Tým, že ste si zabudli vybrať Nuvaring včera, ste si posunuli cyklus o deň. Další Nuvaring si zaveďte o týžden zhruba v rovnakom čase, ako si vyberiete súčasný.

Podobné otázky

  • Nuvaring

    , Autor: Martina4898

    Dobrý deň. Už pár mesiacov beriem antikoncepčný krúžok Nuvaring. Počas týždňa bez krúžku sme mali chránený pohlavný styk, pričom sa stalo, že druh ochrany zlyhal. Je tu možné riziko tehotenstva? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny antikoncepčný krúžok sa používa v schéme 3 týždne vložený a týždeň bez krúžku. Za predpokladu správneho a pravidelného používania vaginálneho krúzku ste chránená aj počas týždňa, kedy máte krúžok vybratý. Nemusíte používať doplnkovú ochranu.

  • problémy pri užívaní HA

    , Autor: Paula232

    Dobrý deň, mám 24 rokov a posledné tri roky užívam HA. Vystriedala som ich niekoľko. S ako prvou som začala s HA s účinnou látkou desogestrel, tá mi však nesedela a po cca 2-3 mesiacoch som nie len pribrala na váhe ale najmä v období pred menštruáciou sa u mňa objavili psychické problémy. Následne som skúsila HA s drospirenonom, tú som užívala po dobu dvoch rokov, vyzeralo, že sedela no asi po roku a pol užívania som stále trpela častými zápalmi, herpetickými a kvasinkovými infekciami, čo sa následne odrazilo na pošvovej sliznici vo forme atrofie, robili sa mi rôzne ranky a trpela som aj na vaginálnu suchosť. Po polroku všemožných vyšetrení, kde sa nič nezistilo a gynekologička stále, že je všetko fyziologické, som si prečítala príbalový leták antikoncepcie a začali si to s lekárkou spájať s ňou. Nakoniec som ju vymenila a dnes môžem povedať, že moje problémy sa zmiernili, dokonca takmer úplne vymizli. Odvtedy posledné 4 mesiace užívam HA s chlormadinone-acetátom. Z nej som však v priebehu tejto doby užívania pribrala vyše 8-9kg aj napriek tomu, že aktívne športujem, stravovacie návyky som nezmenila a navyše som ešte aj v kalorickom deficite. S každým ďalším mesiacom mám pocit, že všetky symptómy spojené s PMS sú výraznejšie a horšie, takisto váha sa stále zvyšuje a som stále nafúknutá. Rozhodla som sa tak, že prejdem na niečo iné, lekárka mi predpísala dienogest. Chcela som sa spýtať, čo asi môžem očakávať od tejto HA, viem, že je to individuálne, ale zaujímalo ma či nemáte s týmto typom antikoncepcie skúsenosť. Ide mi najmä o tú váhu, keďže ma to veľmi trápi a necítim sa dobre. Možno by som sa ešte informovala ohľadom vaginálneho krúžku nuvaring, počula som na ňho dobré veci, že sa nepriberá a ženy ani nevedia, že niečo majú. Zaujíma ma však, keďže je v ňom účinná látka etonogestrel (ktorého desogestrel je prekurzorom v tele a ktorý som spomínala, že mi robil problémy) či by so opäť nemala psychické ťažkosti a spomenuté priberanie, neviem akú rolu tam hrá to, že je to aplikované lokálne do pošvy, či by to mohlo byť dobré. Neviem si už rady a HA užívam najmä kvôli akné nie len na pleti ale i chrbte, či zapálených folikuloch na nohách, všetky zmienené symptómy pri užívaní HA nemám, viem, že je to chvíľkové riešenie ale vyhovuje mi to, len sa zdá, že môjmu telu nie. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste už spomenuli, je to individuálne u každej ženy. Každej žene vyhovuje iný preparát. Niekedy sa trafíme na prvý krát, niekedy ich pacientka vystrieda niekoľko, až sa nájde "ten pravý" preparát hormonálnej antikoncepcie. Možností hormonálnej antikoncepcie je viacero, od klasických kombinovaných tabletkových preparátov hormonálnej antikoncepcie, cez vaginálne antikoncepčné krúžky až po vnútromaternicové hormonálne telieska. Ak však máte nasadenú hormonálnu antikoncepciu aj na akné, je skupina preparátov, ktoré sa zvyknú predpisovať. Samozrejme, každý preparát môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. Ak Vám súčasný preparát nevyhovuje pre nadmerný prírastok hmotnosti, môžete vyskúšať aj vaginálny antikoncepčný krúžok a uvidíte.

  • Nuvaring

    , Autor: Jane45

    Dobrý deň, mám 43 rokov,polroka mám antikoncepciu Nuvaring, cca 4 mesiace mám vždy po styku špinenie,akoby krvavý hlien, manžel krúžok občas cíti, ja až tak nie, ale týždeň k d mám dostať menštruáciu,tak je už aj bolesť v podbrušku aj ten výtok je intenzívnejší.moja gynekologicka po telefonickej konzultácii tvrdí, že stačí keď prídem v auguste na kontrolu keď budem mať preventívnu, že pokiaľ nekrvacam silno a nemám nejaké veľké bolesti tak to je vporiadku .Je možné, že môže dôjsť aj k mechanické poškodeniu a preto mám ten krvavý výtok? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania, či aplikácie akejkoľvek formy hormonálnej antikoncepcie môže dôjsť ku špineniu, či krvácaniu, prakticky počas celého cyklu. Každá forma antikoncepcie má svoje pre aj proti. Ak Vám nebude aktuálna forma hormonálnej antikoncepcie vyhovovať, dá sa prejsť na ďalšie formy, ako sú tabletky hormonálnej antikoncepcie, prípadne vnútromaternicové teliesko. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí kontaktujte, či navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nivaring

    , Autor: Mata19

    Dobrý deň, použivam antikoncepciu Nuvaring už rok. Prvýkrát sa mi stalo že som si zabudla vybrať krúžok ako som mala a nechala ho o 5 dní dlhšie ako som mala mať. Momentálne je piaty deň od vybrati krúžku a stále som nedostala kramy. Môze byť, že ich ani nedostanem alebo ako postupovať v takom prípade? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste si ponechali svoj krúžok medzi 3. a 4. týždňom, ešte vždy vás chráni pred otehotnením. Majte pravidelné týždňové obdobie bez krúžku a následne si zaveďte nový krúžok. Odsledujte si to.

  • Nuvaring

    , Autor: Yulka

    Dobrý deň, zaviedla som nuvaring neskor o 9 hodin po obdobi bez kruzku, je velke riziko že som tehotna a ci potrebujem pouzivat kondom pri pohlavnom styku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností, 9 hodinový rozdiel by nemal spôsobovať zmenu v účinku vaginálneho antikoncepčného krúžku. Nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo, teda používať kondóm.