Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotiká a antikoncepcia

    , Autor: leilams

    Dobrý deň pán doktor. Obraciam sa na Vás s 2 otázkami.
    1. Ak mi prišla menstruacia pred týždňom, antibiotika doberiem v 16. deň môjho cyklu- koľko dni po dobratí sa mám chrániť? Mám počkať na nový cyklus, alebo stačí týždeň sa chrániť? Bojím sa, že by týždeň nestačil. (Užívam HAK belaru a ATB bitammon)
    2. Ak som mala pohlavný styk deň pred začatím užívania antibiotík - som chránená? Antikoncepcia je vždy braná na čas, partner sa do mna nikdy “nedokončil”.
    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania antibiotík používajte aj mechanickú formu ochrany. Po dobratí antibiotík sa ešte do týždňa chráňte aj doplnkovo. Ak budete kľudnejšia, tak môžte počkať na nový cyklus, ale nie je to nevyhnutné. Ak ste mali nechránený pohlavný styk pred začiatkom užívania antibiotík, boli ste chránená. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antibiotika a antikoncepcia

    , Autor: A12322

    Dobry den dnes mi kozna doktorka predpisala antibiotika azytromicin mylan a uzivam antikoncepciu zlynda, bude nejak znizeny ucinok antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antikoncepčný účinok hormonálnej antikoncepcie môže ovplyvniť súbežné užívanie určitých antibiotík, ako sú ampicilín, tetracyklíny a grizeofulvín. Účinná látka Azitromycínu neovplyvňuje antikoncepčný účinok hormonálnej antikoncepcie, neužívajte však tabletky antibiotík a antikoncepcie naraz, ale s odstupom.

  • Spinenie, antibiotika a antikoncepcia

    , Autor: slecna.k1

    Dobry den, uz som Vam sem pisala ale pridalo sa k tomu nieco dalsie tak napisem od zaciatku vsetko. Od piatku 29.5. do dnes som brala antibiotika Ciprofloxacin Sandoz pretoze som mala bolesti pri moceni a povedali mi, ze mam zapal mocovych ciest a vysledky z mocu mi vysli: leukocyty, bielkoviny, krv a ketony vsetko na 3 alebo teda zapisali mi to ako +++.
    Taktiez beriem kontinualne (42/7) antikoncepciu Yadine z dovodu endometriozy a pri uzivani antibiotik som zacala v nedelu jemne do hneda spinit. Avsak to spinenie od vcera zosilnelo (zatial mi stale staci intimka ale je to na nej vyrazne viditelne) ale je to stale slabe na moju klasicku menstruaciu. Menstruaciu alebo teda krvacanie z vysadenia mam dostat az buduci stvrtok. Neviem, comu mam to spinenie pripisat ci tomu zapalu alebo comu, robila som si aj test ale ten mi vysiel negativny. Cim to podla Vas moze byt? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané špinenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže byť spôsobené infekciou močových ciest, ako aj užívaním antibiotík. Pri väčšine štandartných antibiotík nie je znížený účinok hormonálnej antikoncepcie, avšak ak máte nejakú infekciu, ktorú preliečujete, je vhodné prehodnotiť abstinenciu pohlavného styku počas užívania antibiotík.

  • Antibiotiká a antikoncepcia

    , Autor: loli

    Dobrý deň mám predpísaný Entizol a Klabax na helikobaktera, beriem antikoncepciu vreya preto sa chcem opýtať za aký čas po dobratí týchto liekov budem 100% chránená pred otehotnením :) ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    3-7 dní po využívaní je vhodné doplniť ešte i inú formu ochranz
    s pozdravom

  • antibiotika a antikoncepcia

    , Autor: karolinaa

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať či môžu antibiotiká clarithromycin teva 500 mg z ktorých som užila zatial len dve tablety narušiť pôsobenie antikoncepcie Femoden , pretože sme s priateľom mali nechránený pohlavný styk . A či mám aj naďalej brať antibiotiká. Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    antibiotiká vám lekár kvôli niečomu napísal, preto ich užívanie a doužívanie je nutné! Antibiotiká môžu mierne znížiť účinok antikoncepcie preto je vhodné počas ich užívania používať kondóm.