Poradňa gynekológa

Gynekológ
5,664 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hak

    , Autor: Katches

    Este posledny dotaz k tej hak, takze mam normalne pokracovat v uzivani za par dni prechadzam na novy blister .. Kedy budem zasa plne chranena? Pretoze viem ked sa vynecha tableta tak od toho dna musi byt 7dni ina barierova ochrana tak je to aj tu ? Ci to bude viac kedze som zabudla v tretom tyzdni? Inak dakujem za vsetky odpovede, vobec nemam cas zajst lekarovi tak aspon takto nejak potrebujem poradit..

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak uplynie doba z vysadenia počas 7 dňovej pauzy, tak po nasadení nového blistra by ste mali byť chránená. Ak si chcete byť istá, používajte mechanickú formu ochrany až do začatia užívania nového blistra, alebo aj 2-3 dni dní po začiatku jeho užívania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Summamed

    , Autor: Miska

    Dakujem za odpoved. Ale napr. V pribalovom letaku summamedu sa vobec nepise, ze znizije ucinok hak. Uz som ho brala viac krat. Preco sa tam teda odporuca chranit cely cyklus?dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tak ako som už spomínal, Sumamed znižuje účinnosť antikoncepcie. a ostáva v obehu ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča užívať ešte inú formu antikoncepcie , najmenej 7 dní, po doužívaní, najlepšie po celý cyklus. Závisí aj od množstva užitých antibiotík.

  • Antibiotika

    , Autor: Miska

    Pan doktor este neviem nazov antibiotik, az zajtra si idem po recept. To, ze zalezi aj od druhu atb ste mysleli tak , ze niektore neznizuju ucinok hak? ? Ale ked sa v pripade akychkolvek budem aj tak aj tak chranit este 7 dni po dobrati bude to teda ok?dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, niektoré druhy antibiotík dokázateľne znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, pri niektorých to nie je celkom dokázané, ale odporúča sa paušálne doplnková ochrana počas užívania, ako aj 7 dní po doužívaní antibiotík. Pri dodržaní tohoto postupu je šanca na otehotnenie z titulu zlyhania hormonálnej antikoncepcie malá.

  • Antibiotika a hak

    , Autor: Miska

    Dobry den, chcela by som sa spytat ako postupovat ak zacnem uzivat antibiotika cez koniec blistra a ich uzivanie mi bude pokracovat cez 4 dnovu pauzu az do dalsieho blistra? Kedy budem a kedy nebudem chranena? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, záleží aj od druhu antibiotík, počas užívania antibiotík pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, následne po dobratí blistra absolvujte 7 dňovú pauzu a pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Doplnkovo sa chráňte okrem doby užívania antibiotík aspoň po dobu 7 dní užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ellaone a HAK

    , Autor: Karolina123

    Dobrý večer chcela som sa spýtať: 2.5 som si dala núdzovú antikoncepciu ellaone (niesom tehotná, robila som si aj testy aj mi prišla menštruácia) už rok beriem aj hormonálnu antikoncepciu Katya 11.5-18.5 mám 7 dňovú pauzu čítala som že ellaone na nejakú dobu znižuje účinnok antikoncepcie kedy bude zasa antikoncepcia plne funkčná? Predom ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, po užití núdzovej antikoncepcie ellaOne majú ženy používať spoľahlivú bariérovú antikoncepciu (kondóm) až do ďalšej menštruácie.
    Ak užívate hormonálnu antikoncepciu, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po týždni užívania hormonálnej antikoncepcie by ste už mali byť chránená. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem cítiť ovulaciu pri užívaní HAK?

    , Autor: lenkassk

    Dobrý deň, vyše 2 rokov užívam HAK Syrmia. Posledne mesiace cítim približne v čase kedy by mala ovulacia nastať (14-16 dní po tom,ako menstruacia zacala) bolesti v mieste vaječníkov, častejšie na ľavej strane,niektorý mesiac na pravej. Krcok je v tom čase hore, je mäkký, aj hlien zodpovedá ovulacii. Je možné že mám ovulaciu aj keď beriem HAK(dvojzlozkovu)? Alebo to môže znamenať že HAK nie je účinná v mojom prípade?Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie môžete cíti bolesti v podbrušku, ako aj bolesti vaječníkov, patrí to medzi vedľajšie účinky aj Syrmie. K ovulácii počas užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcii nedochádza. Pri akýchkoľvek pochybnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.