Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hak

    , Autor:

    Este posledny dotaz k tej hak, takze mam normalne pokracovat v uzivani za par dni prechadzam na novy blister .. Kedy budem zasa plne chranena? Pretoze viem ked sa vynecha tableta tak od toho dna musi byt 7dni ina barierova ochrana tak je to aj tu ? Ci to bude viac kedze som zabudla v tretom tyzdni? Inak dakujem za vsetky odpovede, vobec nemam cas zajst lekarovi tak aspon takto nejak potrebujem poradit..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak uplynie doba z vysadenia počas 7 dňovej pauzy, tak po nasadení nového blistra by ste mali byť chránená. Ak si chcete byť istá, používajte mechanickú formu ochrany až do začatia užívania nového blistra, alebo aj 2-3 dni dní po začiatku jeho užívania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hnedý vytok

    , Autor: Didijonela

    Dobrý deň, uživam HAK levererre uz 5 mesiac a nikdy sa mi to nestalo, ze mam hnedy vytok. je sa coho obavat? Je znizena ucinnost hak? Mala som v ten den sex, ktory bol trochu bolestivy, moze to byt tym? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Hnedé špinenie sa môže občas vyskytnúť, aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že špinenie bolo spôsobené mechanickým podráždením pri pohlavnom styku. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobry den. Je ucinok hak znizeny, ak pocas 7 dnovej pauzy kedy tabletky neberiem mam traviace problemy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nie je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Odsledujte si to.

  • Spinenie počas HAK

    , Autor: LuCia99

    Dobrý deň , HAK beriem už vyše 2 rokov (Aidee) , všetko bez problémov . mala by som však otazku, začala som pravidelne cvicit a dostavilo sa mi jemne spinenie , moze nadmerná fyzická aktivita spôsobiť špinenie ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nadmerné silové cvičenie, či zmena životného štýlu môže spôsobiť nepravidelné špinenie.

  • Nevynechanie HAK

    , Autor: juuliaa

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu KarlHleight už piatym rokom, avšak stala sa mi prvýkrát taká vec, že v sobotu som mala antikoncepciu prestať brať, pretože sa mi začínalo 7 dňové okno, kedy som mala mať menštruáciu. Avšak antikoncepciu som brala naďalej až do pondelka, pretože som zabudla, že od soboty som mala mať už 7 dňové okno. Zvyčajne som ju brávala do piatku a následne som dostala menštruáciu v pondelok. Keď som si to uvedomila, prestala som pokračovať v braní HAK a myslela som si, že sa mi tým cyklus o trochu posunie. Je piatok 12.4 a stále som menštruáciu nedostala, čo mi odporúčate v takomto prípade robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem. Spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie obsahuje v jednom blistri 21 žltých tabliet obsahujúcich malé množstvo dvoch hormónov a 7 bielych tabliet, ktoré neobsahujú žiadne hormóny - placebo tablety. Teda blister obsahuje 28 tabliet. Tabletky sa užívajú kontinuálne 28 dní za sebou a následne sa pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho, nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie. V tomto prípade pri tomto preparáte neplatí schéma 21 dní užívania a 7 dní pauzy, tabletky sa užívajú kontinuálne. Keďže neviem, ako ste tabletky užívali a či ste užili dve placebo tabletky a potom prestali s užívaním, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť. Ak navyše užité tabletky boli naozaj biele placebo tabletky, neovplyvní to cyklus. Nerozumiem však, prečo neužívate tabletky KarHleight kontinuálne, ako sa má a ako to máte aj popísané v príbalovom letáku. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drovelis

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).