Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechanie tabletky

    , Autor:

    No pisala som vam ohladne tej tabletky vynechanej vascinou si davam okolo 12'00 tabletku ale vcera som teda zabudla a dala si ucinok bol do 24:00 a tabletku somsi dala az ked som si spomenula to bolo cca o 4'30 takze ucinok bol znizeny.. ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v takomto prípade ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od predchádzajúcej tabletky, teda účinok hormonálnej antikoncepcie bol znížený. Neznamená to automaticky, že ste tehotná, ale táto možnosť tu je.

Podobné otázky

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Dominikaaa

    Dobrý deň ,zabudla som si včera dať tabeleku antikoncepciu (KarHla) a až dnes o 9 ráno som to zistilila .Chcem sa spýtať čo mám robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku užili po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený, preto je okrem pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať najbližších 7 dní aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Antikoncepcia

    , Autor: Dominikaaa

    Dobrý deň ,chcem sa vás spýtať .Pred pár dňami som užila tabletku,antikoncepciu a po 5 min som dostala hnačku.Nie som si istá či sa mi tabletka vstrebala a tak som si dala druhu ,tým pádom mi jedna chyba .Chcem sa spýtať ako mám brať tabletky tak aby mi to vychádzalo normalne ? Tu druhu som si zobrala z poslednej nedele na konci a tým pádom som si neni istá či si ju nemám dať ,z druhého balenia .Nebude sa to brat ako za vynechanie tabletky ? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo iba o jednorazovú redšiu stolicu, či hnačku, nebolo úplne nevyhnutné užiť druhú tabletku hormonálnej antikoncepcie, ale nehovorím, že ste postupovali zle. Ak užívate preparát hormonálnej antikoncepcie v schéme 21 tabliet + 7 dní pauzy, užitím náhradnej tabletky sa Vám cyklus o deň skráti, tzn. že budete tabletky užívať 20 dní a následne si urobíte 7 dňovú pauzu a po nej budete pokračovať v užívaní nového blistra hormonálnej antikoncepcie. Určite si však sedemdňovú pauzu nepredlžujte! Za týchto okolností, ako aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • vynechanie tabletky

    , Autor: peetttkkkakkak

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu belara už 2 roky. Včera večer som zabudla užiť tabletku tak som ju užila dnes ráno,(o 11 hodín neskôr). Ďalšiu tabletku si mám dať večer ako ju užívam stále alebo až nasledujúce ráno ako som užila tu poslednú? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie zabudnutej tabletky hormonálnej antikoncepcie do 12 hodín od času jej obvyklého užitia by nemalo mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Ďalšiu tabletku (dnešnú) užite dnes večer v obvyklom čase a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechanie tabletky v 3.týždni

    , Autor: k.mala

    dobrý deň, v sobotu som si zabudla dať dienorette tabletku. následne na druhý deň som už pokračovala a v obvyklom čase som si dala tabletku, ktorú som si mala dať v sobotu a tak som ďalej pokračovala. Momentálne som však podľa letáku zistila, že v tomto prípade som si mala dať rovno 2 (v 3. týždni užívania tabliet) a následne rovno začať brať nové balenie bez intervalu, kde by som tabletky nebrala. Vedeli by ste mi poradiť, ako mám v takomto prípade postupovať ak som si zobrala len jednu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo Vašom prípade došlo k vynechaniu jednej tabletky hormonálnej antikoncepcie, takže účinok hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobne znížený. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po doužívaní aktuálneho blistra môžete kontinuálne pokračovať v užívaní ďalšieho blistra, takže si ich spojíte, prípadne si môžete normálne realizovať sedemdňovú pauzu a pokračovať v užívaní ďalšieho blistra. Každopádne, je podstatné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho blistra a aspoň prvých sedem dní druhého blistra, v prípade že si spojíte blistre a v prípade, že si realizujte pauzu, tak sa chráňte doplnkovo počas celej pauzy, ako aj aspoň prvé tri dni ďalšieho blistra.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Katarína_Banincova_0406042630

    Dobrý deň.
    Potrebovala by som poradiť.
    Užívam viac ako 1,5 roka HAK Mistra, menzes pravidelný v 7 dňovej pauze.
    Tento mesiac som v 2 týždni zabudla užiť 1 tabletku a začala som špiniť. Následne,keď som na to prišla užila som obe tabletky a ďalej pokračujem v užívaní. Dnes už krvácam ako pri menzes. Cítim tlak v podbrušku ako pri menzes.
    Je to prosím normálne? Kedy by sa krvácanie malo zastaviť? O týždeň cestujem na dovolenku a mám v pláne nerobiť si prestávku v užívaní, lebo práve počas dovolenky by som ju mala mať.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať aj počas pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie. Ak ste zabudnutú tabletku neužili do 12 hodín od času obvyklého užitia a v nasledujúcich siedmich dňoch ste mali nechránený pohlavný styk, nesá sa úplne vylúčiť ani tehotenstvo. Ak ste nechránený pohlavný styk v danom období nemali, prípadne ste zabudnutú tabletku užili do 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie bol zachovaný. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Môžete si v prípade potreby spojiť dva blistre a užívať tabletky kontinuálne.