Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: kurama

    Dobrý deň, tento mesiac som prišla o panenstvo a po prvom sexe som si dala aj tabletku deň po. Mám už doma antikoncepciu ale ešte som nedostala menštruáciu aby som ju mohla začať brať. Už mi celkom dlho mešká , robila som si aj viac <⁴> Testov ale všetky boli negatívne. Tak teraz neviem či to je spôsobené zmenami v tele, tabletku alebo som tehotná. mám čakať a potom brať Anti. Alebo sa da aj inokedy začať (karhlu mám). Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zvyčajne užitie Escapelle, teda tabletky "po" neovplyvní menštruáciu, ktorá by sa mala dostaviť v zvyčajný čas. U niektorých žien sa však môžu prejaviť zmeny v menštruácii, jednou z nich je aj omeškanie menštruácie. Len výnimočne sa menštruácia oneskorí o viac ako 5 dní. Pokiaľ sa Vaša menštruácia oneskorila o viac ako 5 dní, môžete byť tehotná. Antikoncepciu nezačnite užívať skôr ako dostanete menštruáciu. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základne vyšetrení z krvi vylúči alebo potvrdí tehotenstvo a určí ďalší postup aj čo sa týka užívania antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dakujem. A ak uz ma dnes viac neprezenie, taktiez sa treba doplnkovo chranit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností je to, aj keď iba preventívne, najvhodnejšie riešenie. Budete mať istotu a aj Vy budete kľudnejšia.

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobry den. Je ucinok hak znizeny, ak pocas 7 dnovej pauzy kedy tabletky neberiem mam traviace problemy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nie je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia, pravidelne o 13:30 dnes som ju užila o 16:00. Bude to mať vpliv na zníženie antikoncepcie, mam sa chrániť aj iným spôsobom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nie je potrebné sa chrániť doplnkovo.