Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,701 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pisala som vam otazku ohladne toho sona ci by lekar nieco videl, nemyslela som 46hodin ale 46 dni.Nakolko posledne uspokijovanie s partnerom bolo 1.augusta a lekar mi robil sono 16.septembra.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    po 46 dňoch áno, bolo by určite niečo vidno , ak by sa jednalo o teh.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • ATB počas 7 dňovej pauzy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, viem, ze antibiotika po vacsine znizuju ucinok HAK ale chcem sa opytat, ako to je v pripade brania antibiotik pocas 7 dnovej pauzy? Je treba sa pocas brania antibiotik a aj 7 dni po dobrani chranit aj inak alebo som plne chranena?
    Uzivam HAK Aidee, pre doplnenie.
    dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok alebo nejakým spôsobom ovplyvniť vstrebávanie hormonálnej antikoncepcie, počas sedemdňovej pauzy to nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Neviem však, ako dlho je u Vás v pláne užívanie antibiotík, ani aký preparát antibiotík užívate, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť k ďalšiemu postupu, čo sa týka používania prípadnej doplnkovej ochrany. To, aký preparát hormonalnej antikoncepcie užívate, je prakticky nepodstatné. Každopádne pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Doplnenie k otázke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Užívam tabletky vo frekvenciách 21 dní beriem a 7 dní pauza a zabudla som ich teda brať prvý týždeň cyklu po skončení menštruácie.

    Dobrý deň, potrebujem poradiť. Zabudla som si blister na druhej strane republiky a vynechala som 4 dni čo som si mala dávať HA. Po 4 dňoch som sa k nim dostala. Mám pokračovať ďalej či?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností, ak ste teda ani nezačali s užívaním tabliet nového blistra, ostaňte tento mesiac bez tabliet a chráňte sa inak (používajte kondóm). Následne v prvý deň najbližšej menštruácie začnite s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie. Budete tak chránená od prvej tabletky blistra. Ak sa rozhodnete užívať tabletky teraz, teda od piateho dňa cyklu, musíte sa aj tak celý tento cyklus chrániť aj doplnkovo a navyše si tak cyklus posuniete o spomínané štyri dni.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak určite do pár dní by sa to malo upraviť. Ak bolesti hlavy neustúpia, navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Doplnenie spravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň doplním k včerajšej správe. Večer som bola 3x na wc z toho raz hnačka ale potom to ustúpilo nakoniec bez tabletky. Antikoncepciu som užila o 2 hodiny po hnačke.
    Dnes ráno mi je trochu nevoľno z nadchytak som si dala pol tablety deganu. A chcela som si dať ešte endiaron lebo necítim v poriadku ani čreva aby ma niečo nechytilo.. Už som bola dnes ná wc napriek tomu že som nič nejedla .

    Antikoncepciu beriem až večer o 9. Ovplyvni to jej účinok keď bude taký časový odstup?

    A solmucol prášky môžem?

    Ďakujem za ochotu a odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že dodržujte dostatočný časový odstup a účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný, je za daných okolnosti asi vhodnejšie dodržiavať pohlavnú abstinenciu až do vyzdravenia a vymiznutia príznakov. Môže sa u Vás jednať o druh virózy, keďže máte tráviace problémy, ako aj respiračné ťažkosti. Solmucol tiež nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Daylette doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa ešte doplňujúco spýtať k mojej predošlej otázke ohľadom užitia dvoch tabliet Daylette v jeden deň. Užila som dve aktívne tablety v jeden deň. Teraz mi aktívne tablety vychádzajú na 23 dní a chcem sa spýtať, či tú aktívnu tabletu 24 dňa treba nahradiť z iného blistra, alebo môžem rovno prejsť po 23 dni na 4 placebo tablety. Nebude tým znížená ochrana ? (doteraz som užívala tablety 8 mesiacov každý deň, bez vynechania)
    Ďakujem za Vašu odpoveď, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je potrebné užívať žiadnu náhradnú tabletku. Po doužívaní aktívnych tabliet pokračujte v užívaní placebo tabliet a následne pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Cyklus budete mať posunutý o deň, je to však zanedbateľná zmena, ktorú si ani nevšimnete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste plne chránená, nemusíte sa obávať, takže môžete bez obáv praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.