Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Lunytta

    , Autor: kika0161

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Užívam Lunyttu už cca 2 roky, mám 22 rokov. Negatívne sa podpisuje- bolesťami hlavy (í-dňové migrény), nechutenstvom a depresiami. Chcela by som zmeniť Hak, viete mi odporučiť náhradu?
    Veľmi pekne Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prosím prekonzultujte túto otázku s vaším lekárom, (nie je vhodné na verejnej stránke podporovať nejakú konkrétnu firmu alebo preparát)
    vhodné by bolo zrejme zmeniť preparát , hlavne výrobcu, váš lekár vám určite dobre poradí,
    samozrejme zaobstarajte si recept čo najskôr, je zbytočné a nežiadané, aby ste mala s HAK ťažkosti
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: P114

    Dobrý deň, užívam HAK Lunytta a včera (pondelok) večer o pol10 som mala užiť 1. tabletku po 7-dňovej pauze avšak som si uvedomila, že som si ju zabudla dať predpísať a môj lekár bude robiť až vo štvrtok, takže ju budem mať k dispozícii až vtedy. Ako mám postupovať? Mám ju vo štvrtok začať užívať ako bežne alebo až v 1. deň ďalšej menštruácie? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte dve možnosti. Môžete ju začať užívať ihneď vo štvrtok, avšak posunie sa Vám cyklus a budete sa musieť chrániť aj doplnkovo aspoň prvých 10 dní. Druhou možnosťou je počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • po operácii žlčníka sa mi spustila menštruácia

    , Autor: k2

    dobrý deň, dna 27.1. som dostala normálne menštruáciu. beriem hak lunytta. v pondelok som nastúpila na operáciu žlčníka, dostávala som lieky fraxiparine a od bolesti. V užívaní hak som pokračovala aj v nemocnici. dom po prepustení som v piatok začala mať bolesti v podbrušku a v noci sa mi spustila opäť menštruácia. ako mám brať hak teraz? pokračovať v užívaní ako doteraz alebo vysadiť a začať užívať nové balenie? mne sa to ešte nestalo a neviem čo robiť v užívaní. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa pred operačným výkonom hormonálna antikoncepcia vysadzuje. Ak ste ju nevysadili a tabletky užívali pravidelne, aj napriek špineniu doužívajte blister a následne si realizujte 7 dňovú pauzu a po nej pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet nového blistra. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a tehotenstvo

    , Autor: Natali17

    Dobrý deň pán doktor, mám na vás prosbu o radu. Užívam HAK Lunytta už asi jeden rok pravidelne a bez problémov. Po poslednej menštruácii ktorá mi skončila pred týždňom sa mi o 4 dni objavilo krvavé špinenie a hnedý výtok, ale vo veľmi malom množstve.Trvalo to dva dni a prestalo...je možné že by som mohla byť tehotná a mohlo ísť o uhniezdenie alebo sa to môže stávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať slabé krvácanie, či špinenie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Lunytta a hnedý hlienovitý výtok

    , Autor: LucyWasTaken

    Dobrý deň, začala som brať HAK Lunytta, prvý mesiac, v nedeľu som dobrala 21. tabletku a aktuálne som v treťom oddychovom dni. Od pondelka mám hnedý, hlienovitý výtok pri utretí na WC, sem-tam pociťujem bolesti v podbrušku a nafúknutosť ako pri menštruácii. Styk s partnerom som mala pravidelne skoro každý deň, v podstate hneď od ukončenia menštruácie (cca šiesta tabletka z blistra). Tabletky som brala poctivo načas, začala som ich brať v prvý deň menzesu, čiže rátam, že účinnosť by tam mala byť. Je takýto hnedkastý výtok normálny a je to len reakcia tela na hormóny? Menzes by mi podľa môjho kalendára mal prísť až o štyri dni. Mám jemné stresy z krvácania z implantácie. Dopredu ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia zo spádu hormónov môže byť aj vo forme hnedého slabého špinenia. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie pred menštruáciou a antibiotiká v pnc 750

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, týždeň dozadu som doužívala antibiotiká v pnc 750 a užívam k tomu antikoncepciu Lunytta pravidelne ako mám a teraz už mám posledné dve tabletky z blistra a od včera sa mi objavilo špinenie. Špinenie vždy mávam až 4. deň od doužívania HAK. Chcem sa spýtať či je možné že mi tieto antibiotiká mohli spôsobiť že mi špinenie začalo o 6 dní skôr (ešte pri 2 nedoužívaných tabletkách z blistra) ako zvyčajne alebo v tom môže byt iný problém.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nástup skoršieho špinenia môže mať súvis s užívaním antibiotík. Penicilín by nemal výrazne ovplyvňovať funkciu pečeňových enzýmov a preto by nemal mať vplyv na riziko zlyhanie antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.