Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    potrebovala by som vedieť, či je podľa vás v mojom prípade možné tehotenstvo. Už tretí mesiac beriem antikoncepciu Adele. V stredu 1. 10. 2014 som užila prvú tabletu po sedem dňovej pauze. vo štvrtok 2. 10. 2014 a v piatok 3. 10. 2014 som mala nechránený pohlavný styk. Avšak, v nedeľu 5. 10. 2014 a v pondelok 6.10. 2014 som antikoncepciu zabudla užiť. Akonáhle som si na to dnes, 7.10. 2014 spomenula, užila som tabletu a potom ešte jednu vo zvyčajný čas.
    Myslíte, že je možné aby som otehotnela, keďže užívam len prvý týždeň z blistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň , ak dôjde k chybe v užívaní, výrobca nezaručuje účinnosť preparátu, i keď v tomto týždni užívania je to málo pravdepodobné
    s odstupom času si urobte teh.test , prípadne vyhľadajte lekára na kontrolu
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Karhleight antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam prvýkrát antikoncepciu karhleight, začala som prvý deň menštruácie kde je písané žeby som mala byt chránená hneď, na 5. Deň sme mali nechránený pohlavný styk a priateľ sa do mňa spravil, dnes som sa oneskorila s tabletkou o 40 min je možné tehotenstvo? A ak som sa oneskorila o 40 minút treba čakať 7 dni aby tabletka účinkovala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v žití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností ste boli v čase pohlavného styku s ejakuláciou plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Možne tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať a uistit sa, pretože som v neskutočnom strese z možného tehotenstva. Mala som pohlavny styk 4.2 s tym, že menštruácia skončila 2.2, takže plodné dni by som mať nemala. V tom čase so začala používak HAK, konkrétne 28.1, no plne funkčná mala byť do 7 dni pri sprvnom používaní. 7 den nastal práve 4.2. Pri styku sme použili aj kondom a vyvrcholenie partnera bolo mimo pošvy. V sobotu 17.2 mám poslednú 21. tabletku a do 3-4 dni by sa mala dostavit menštruácia. Mám neskutocný strach z možného otehotnenia, prosím, je to možne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená od začiatku, nie až po siedmich dňoch. Navyše, ak ste mali aj doplnkovo chránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poslednú menštruáciu som mala na cas da sa povedať ako vždy ….na 19tej cyklu (počítam od prvého dňa menštruácie) sme mali pohlavný styk s priateľom ale neejakuloval do mna a styk bol prerušovaný nakoľko bol oo dlhšej dobe…HAK beriem pravidelne na čas hnačky som nemala…včera som mala dostať ms zatiaľ nič …bruško na ma citim ale dosť slabo …je tam nejaké riziko/ šanca otehotnenia aj napriek HAK prersuovanemu styku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný styk nie je antikoncepcia, takže to ani neberte do úvahy. Je jedno, či máte alebo nemáte prerušovaný pohlavný styk, šanca na otehotnenie je rovnaká. Keďže však užívate hormonálnu antikoncepciu, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete tak praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť presne na deň, prípadne sa nemusí dostaviť vôbec. Odsledujte si to. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste však chránená a tehotenstvo je extrémne málo pravdepodobné. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a Folikul

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Včera som bola u svojho dr nakoľko mi menil antikoncepciu lebo moja mi už zrejme nestačila v dávke hormónov nakoľko som mala problémy a cítila som ľavý vaječník hlavne v obdobi kedy by som mala mat ovuláciu včera robil sono taktiež v čase ovulácie resp dneska by som ju mala mat a hovoril že mám folikul že je telo pripravené k oplodnenia avšak až neskôr mi napadlo ako je to kožné keďže beriem HAK pravidelne a včas či je tam možné tehotenstvo aj keď pri HAK si dávame pozor a styk bol pred 16dnami test bol negatívny a ani na sone nič nevidel a povedal že tehotná nie som..no aj tak nechápem ten folikul pri užívaní HAK…ten problém s tak ľavým vajecnikom
    Som mala už dlhšiu dobu len som musela chytiť dni kedy to aj mna boli a dr je v práci ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj nízkodavková hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže ste za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie plne chránená pred otehotnením. Spomínaný folikul môže byť žlté teliesko, ktoré sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie vyskytuje bežne. Niekedy môže mať aj pár centimetrov. Ak ste však už na spomínanom ľavom vaječníku mali v minulosti cystu, terajší nález nemusí vôbec súvisieť s užívaním hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, ani USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím. Mám menší problém, zabudla som užiť jednu tabletu HAK. 1.deň užívania nového blistra začal 20.6. (ešte som špinila, +21.6. to isté), 22-23.6. sme mali pohlavný styk bez ochrany a na 7.deň cyklu-26.6. Som zabudla užiť tabletu HAK, ktorú som užila dnes aj s dnešnou, čiže 2.naraz. Bol tento postup správny? Je potrebné sa ďalších 7dní nejako chrániť? Je možné tehotenstvo? HAK užívam pravidelne 5mesiacov a doteraz sa mi nestalo aby som zabudla užiť tabletu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postupovali ste správne. Za daných okolností je potrebné sa najbližších minimálne 7 dní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.