Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,chcem sa opytat pred 3tyzdnami som Kvoli kiahnam løk.brala ialugen gel,este Aj pred dvoma dnami,beriem nuvaring a mala som vcera pohlavny styk,znizuje je tato lok.aplikacia ucinok HAK,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    lokálna aplikácia niektorých liečiv samozrejme môže znižovaž účinok HAK ale v prípade ialugenu by to nemala byť táto situácia
    s pozdravom

Podobné otázky

  • HAK a ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znižujú atb Penlac účinok antikoncepcie Dienorette ? Je potrebne sa doplnkovo chrániť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým dochádza k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Preventívne sa chráňte počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní antibiotík aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Amoksiklav a Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 13. deň užívania tabliet Maitalon som začala užívať antibiotiká Amoksiklav. Brala som ich 7 dní, poslednú tabletu z blistra som si dala na ďalší deň. Potom nasledovala 7dňová pauza, počas ktorej mi prišla menštruácia. V pondelok už začínam nový blister. Viem, že odporúčate chrániť sa 7 dní po užití antibiotík, čo už prešlo, no 6 dní z toho bola akurát pauza v braní HAK. Chcem sa teda preto opýtať, či je ešte potrebné chrániť sa aj kondómom alebo už to je v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností nie je potrebné sa ďalej chrániť aj doplnkovo. Začatím užívania prvej tabletky nového blistra by ste mali byť plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Nestibil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, opat ja :) Chcem sa len opytat, resp. uistit, ci lieky Nestibil neznizuju ucinok HAK? Konkretne uzivam Aidee.
    dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antihistaminikum by nemalo mať žiadny vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK na 1 mesiac

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Bola mi po operacii prsnikov zistená tromboza sice neviem ci zoperacie alebo z HAK ale antikoncepciu už užívať nebudem. Chcem sa len spýtať ci by som si ju na jeden mesiac mohla nasadiť koli dovolenke aby som ju nepretrpela pripadne aby som vedela aspoň kedy ju budem mat. Zatiaľ uzivam len fraxiparine a lieky na cievy nemám nakoľko čakám na vyšetrenie cievnym lekárom ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nemôžete užívať antikoncepciu ani mesiac! Je to kontraindikované.