Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kondom

    , Autor: gabbi

    Dobry den.Dojčím 17 mesiacov,menštruáciu nemám.Brala som pár mesiacov jednozložkovu antikoncepciu ale mi nevyhovovala tak sme nedávno začali používať pri styku kondom.Nechceme už viac detí tak sa pýtam ak sa nezošmykne alebo nepraskne tak je to spolahlivá ochrana pred otehotnením?Muž vždy ejakuluje domna-do kondomu ale vždy je potom kondom neporušený ani sa nezvlečie.Chráni ma aj dojčenie ešte alebo už nie po tých 17 mesiacoch?Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ešte nemáte spontánny menštruačný cyklus a dojčite znamená to, že nedochádza ani k ovulácii. Je však dôležité aby ste neotehotneli hneď počas prvej ovulácie - na to by však mal stačiť chránený pohlavný styk.

Podobné otázky

  • Hak a atb

    , Autor: kotletka

    Dobry den. Chcela som sa spytat, ci ak beriem 10 dni antibiotika Cedrox ci je nejake riziko ze ovplyvnia ucinok antikoncepcie Lydely.. Mozem mat pohlavny styk bez obav alebo? Vopred dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotikum znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas celého užívania hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Llllliiiiivvvvv

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette už 2 roky a začala som užívať antibiotiká PNC 750 (užívam asi 4 dni). Počas tohoto obdobia som mala nechránený styk. Existuje veľká šanca tehotenstva? Alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania spomínaných antibiotík je vhodnejšie chrániť sa aj doplnkovo pre riziko možného zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Počas celého užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ATB, zníženie účinku HA

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale kvôli zápalu v zube budem musieť pravdepodobne užívať aj antibiotiká. Ide o to, že 7.4 som mala posledný nechránený styk a keďže antibiotiká znižujú účinok HA tak môžem z toho styku otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku neužívali antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a neotehotniete. Počas užívania antibiotík, ktoré znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Drovelis

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).