Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • belara

    , Autor: odbornik6

    Dobrý podvečer. Vybrala som prvé plato belary a menštruácia sa nedostavila a to mám začať užívať ďalšie O tri dni. Beriem ju od pôrodu prvý raz, dcéra má tri roky, predtým som mala mercilon, ten to nerobil. Začala som prvú tabletku brať až na tretí deň menstruacie a mala som nechraneny styk. Neviem či môžem V kľude začať užívať ďalšie plato. Ďakujem. lulu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pre istotu si urobte tehotenský test, v prípade negativity môžete pokračovať s užívaním antikoncepcie. U niektorých žien sa pri užívaní tejto antikoncepcie menštruácia úplne vytratí.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či Paralen Grip horúci nápoj má nejaký vplyv na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, paracetamol (paralen) sa odbúrava v pečeni, závisí na dávke, aby znížil účinok antikoncepcie. Pri jednorázovom užití Paralen Gripu sa nemusíte obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie by som ho ale často neužíval.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Domi6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či Flector Rapid 50 mg a Guajacuran ovplyvňujú účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani jeden preparát nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Petik16

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor ohladne uzivania antikoncepcie Mistra v mojom pripade(33rokov). Niekolko rokov(4r) som uzivala Belaru, ktora mi sadla super, avsak posledne mesiace jej uzivania som krvacala 2x mesacne. Lekar mi ju zmenil na Lunyttu(ze v mojom veku uz treba slabsiu antikoncepciu), ktoru uzivam asi 3roky - som snou spokojna, az na to ze na akne mi moc nepomaha, Belara v tomto smere bola napomocnejsia. Moja nova pani gynekolog.mi preto navrhla Mistru, avsak som pocula ze je ,,silnejsia,,(obsahuje viac hormonov).
    Mate prosim skusenosti od pacientiek 30+ na tuto antikoncepciu, pripadne je v poriadku uzivat ju dlhodobejsie aj v mojom veku?

    Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky aktuálne preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, ale aj vrámci týchto nízkodávkových preparátov sú preparáty s ešte nižším obsahom hormónov. Nie je to ani tak o veku, ako o tom, či Vám daný preparát vyhovuje alebo nie. Každej žene vyhovuje viac iný preparát. Niekedy “sadne” hneď prvý nasadený preparát, inokedy je potrebné vystriedať tri-štyri preparáty hormonálnej antikoncepcie. Na akné sa vo všeobecnosti používajú preparáty s vyšším obsahom hormónov, akými je Belara, Aidee, Jeanine, či spomínaná Mistra. Môžete ju vyskúšať.

  • Belara

    , Autor: Tinastep

    Dobry den, tento mesiac som mala pauzu od antikoncepcie, pan doktor mi povedal ze v 5ty den mestruacie mozem zacat pouzivat znovu. Znamena to ze som chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa začína užívať v prvý deň menštruácie, nie na piaty. Za predpokladu, že začnete s užívaním hormonálnej anrikoncepcie v iný, ako prvý deň menštruácie, je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) prvých sedem dní užívania.