Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a gynekologické problémy, prechod z Dienorette na Lunytta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Zhruba pol roka užívam antikoncepciu Dienorette (dokonca plátka mi ostáva 8 tabliet). Okrem iného voľba práve padla na túto antikoncepciu, lebo som chcela zlepšiť stav mojej pleti. Prvé mesiace sa stav zlepšil, ale posledné 2-3 mesiace som pobadala mierne zhoršenie pleti - najmä uzavreté drobné komedóny na tvári (hlavne na čele) a rovnako na chrbte mierny výskyt indurovaných lézií, papulky, pustuly (v minulosti oblasťpočetné, liečené ATB lokálne a neskôr nasadená HA Chloe, potom vysadená).

    Posledné mesiace často prekonávam opakované mykotické infekcie, 2-3x samoliečba (canesten, inokedy macmiror vag. krém, nasadené probiotiká probio-fix, alicin...), 3x liečba u gynekológa ( 2x 3 tabletové balenie Candibene, či som mala aj krém už si nepamätám; potom 2x6 tabletové balenie vag. tbl POLYGYNAX, 1xtab flukonazol orálne + 1 tableta f. aj pre partnera, macmiror krém; a dnes mi doktor predpísal mycomax (opäť flukonazolum, ale drahšie - iný lekár) 3tabletové balenie + 1 tabletu mi MUDr. kázal dokúpiť priateľovi. Z uvedených dôvodov je pohlavný styk s partnerom čoraz zriedkavejší a bolestivý, najmä na začiatku a po jeho skončení.
    Podľa dostupných informácii som zistila, že príčinou častého výskytu mykotických infekcií môže byť aj antikoncepcia. Preto som požiadala gynekológa, ktorý tvrdí opak, aby mi predpísal Lunytta s nízkym obsahom hormónov. Už neverím, že by sa môj stav mohol zlepšiť len na základe toho, že mi lekár znova predpíše fluconazolum, tak skúšam aj iné alternatívy. Mám sa obávať nejakých problémov pri prechode z Dienorette na Lunytta?

    Viem aj o protikvasinkovej diéte a aj o rôznych iných "receptoch", ale myslím, že koreň problému sa akosi obchádza. Iný lekár spomínal testy na cukrovku, ale to som ešte s nikým neriešila a nemyslím, že by to bol môj prípad? Taktiež mám obavy zo zhoršenia akné.
    S mojím gynekológom je komunikácia ťažká a po položení otázky sa prakticky nedozviem nič. Preto prosím o radu Vás ohľadom mojich problémov, ako by ste vy ako lekárka a žena postupovali.

    Za radu Vám vopred pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ liečba opakovaných infekcií je náročná a je nutná komunikácia medzi lekárom a pacientom. Chýba mi informácia o kultivácii z pošvy, základnej + odber kultivácie na chlamýdie/mykoplazmy a ureaplazmy. Samozrejme môže byť problém aj v užívaní antikoncpecie ale v prvom rade je nutné vylúčiť prítomnosť iných baktérií. Veľmi dobrý preparát v prípade opakovaných kvasinkových infekcií je Lactofeel.