Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,247 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HAK

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,

    7 mesiacov užívam Azaliu, dojčím, menštruáciu nemám. Môj problém je, že som zabudla užiť včera večer tabletku (tretí týždeň užívania z plátka), tiež včera poobede som mala nechránený pohlavný styk. Dnes ráno som si spomenula, že som na tabletku zabudla, užila som ju do cca 15 hod. od času kedy ju bežne užívam, teda som prešvihla 12hod. ochrannú dobu. V príbalovom letáčiku sa píše: „ ak ste vynechali 1 al. viac tabletiek v prvom týždni užívania tabletiek a v týždni predtým ste mali pohlavný styk, existuje možnosť otehotnenia. Chcem sa spýtať či, ak ja som mala pohlavný styk pred zabudnutím tabletky (tretí týždeň užívania z plátka) či mám možnosť otehotnenia z tohto styku. Či si mám utekať kúpiť tabletku „po“.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pri nesprávnom užití antikoncepcie je vždy riziko neželaného otehotnenia, vo vašom prípade je však riziko otehotnenia pomerne nízke.

Podobné otázky

  • Hak daylla a atb xorimax 500

    , Autor: LuckyLuck

    Dobrý deň, aktuálne beriem atb xorimax500 ,styk bol naposledy pred týždňom ovplyvňujú tiezo atb moju HAK daylla? Nebude problém s toho styku pred týždňom…keď až dnes som zacala bart atb 1tab každých 12 h a vecer beriem tabletu hak-momentálne som na 11 tej, ešte mám ma cumlanie neoangin a probiotiká probiotické. Dr vravela že zieto atb neovplyvnia účinok HAK

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený, preto je potrebné používať počas obdobia užívania antibiotík, ako aj aspoň sedem dní po doužívaní antibiotík aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Po tomto období by ste mali byť, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, chránená. Ak ste v čase pred užívaním antibiotík pravidelne užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie, boli ste chránená a tehotná nebudete, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Blistre si spojiť môžete, po doužívaní druhého blistra si však už urobte sedemdňovú pauzu.

  • HaK

    , Autor: Diana123

    Dobry vecer pan doktor ja sa chcem spytat 1.7 som mala sex urobil sa do mna ale bol to moj najplodnejsi den a nemala som kruzok myslite ze mozw ist o tehotenstvo a kruzok som si ziaviedla 2.7 dobeda

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste v čase pohlavného styku neboli chránená, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, či používate vaginálny antikoncepčný krúžok už dlhšie, alebo ste si ho teraz zavádzali prvýkrát, preto sa Vám neviem bližšie objektívny vyjadriť.

  • HAK a bazalna teplota

    , Autor: JulkaL

    Dobrý deň, zvyšuje hormonálna antikoncepcia bazalnu teplotu keďže obsahuje progesterón?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, teda ovariálny cyklus je zastavený. Nevidím dôvod na meranie bazálnej teploty.

  • Vracanie

    , Autor: adrianav-2

    Dobrý deň, tabletku HAK som užila v bežnom čase, mala som prerušovaný pohlavný styk a následne po 4 hodinách od užitia tabletky som vracala. Z balenia mi zostávali následne už len posledné 3 tabletky. Bez prestávky som začala brať ďalšie balenie. Som chránená? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak došlo k zvracaniu po štyroch hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, mali by ste byť chránená nebolo potrebné kontinuálne užívanie ďalšieho blistra, skôr ste mohli po zvracaní užiť ešte jednu tabletku hormonálnej antikoncepcie, čím by sa Vám síce skrátil cyklus o deň, boli by ste ale bezpečne chránená.

  • hak

    , Autor: Diana123

    Dobry den pan doktor chcem sa spytat 1.7 som mala sex nechraneny a dneska 2.7 som si zaviedla kruzok moze sa jednat o tehotenstvo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak si v pravidelných intervaloch zavádzate vaginálny antikoncepčný krúžok, ktorý sa zavádza na dobu troch týždňov, ste chránená aj počas týždňa, kedy máte krúžok vybratý. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.