Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,693 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je veľká pravdepodobnosť otehotnenia, ak užívam tabletku vždy piaty deň menštruácie a už po troch hodinách užitia tabletky, sme mali s partnerom sex. Prosím, ak by som bola tehotná a aj naďalej som asi 7 dní užívala tabletky, hrozí, že bude bábätko choré? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste užívali lieky predtým pravidelne je pravdepodobnosť veľmi malá. Dieťatku sa nič nestane nemusíte sa obávať, v prípade vynechania menštruácie si urobte tehotenský test ale ako hovorím šanca je veľmi malá.

Podobné otázky

  • Kyleena v cervikalnom kanali

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    3 mesiace po zavedeni Kyleeny mi na sone bolo zistene jej posunutie - a to, ze sa nachadza v krcku maternice.
    Chcela by som sa opytat, ci v tomto pripade som stale chranena pred tehotenstvom? Je lepsie ju vybrat? Je mozne ze telo si ju same dokaze posunut naspat hlbsie do maternice?
    Vraj velkost mojej maternice je normalna, tak neviem co mohlo sposobit jej posunutie az do krcka (uz je to moja druha Kyleena tento rok, a prva isla von kvoli rovnakemu dovodu)
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidel som USG nález, ani nepoznám všetky potrebné informácie a okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Ak je vnútromaternicové teliesko lokalizované stále v dutine maternice, ste aj naďalej chránená. Sú ženy, ktoré akoby nevedeli prijať cudzie teleso, ktorým vnútromaternicové teliesko je a dochádza k opakovanému vypudzovaniu. Neviem, čo Vám bolo povedané ohľadom ďalšieho postupu, ani na čom ste sa dohodli. Treba postupovať podľa toho.

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Spinenie počas aktívnych tabliet.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved. Prosím Vás keď som pravidelne užívala tablety presne na čas tehotenstvo je vylúčené ? Alebo bolo by vhodne urobiť test ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva naozaj veľmi malá. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevidím dôvod na realizáciu tehotenského testu. Ten však teraz nemá zmysel realizovať. Ak by opakovane nedošlo ku krvácaniu z vysadenia, či spádu hormónov, môžete si skúsiť realizovať tehotenský test.

  • Karhleight antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam prvýkrát antikoncepciu karhleight, začala som prvý deň menštruácie kde je písané žeby som mala byt chránená hneď, na 5. Deň sme mali nechránený pohlavný styk a priateľ sa do mňa spravil, dnes som sa oneskorila s tabletkou o 40 min je možné tehotenstvo? A ak som sa oneskorila o 40 minút treba čakať 7 dni aby tabletka účinkovala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v žití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností ste boli v čase pohlavného styku s ejakuláciou plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • VMT-Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať mam vnutromaternicov3 teliesko mirenu od 2022
    Je možné že pri užití alkoholu môžu prísť ťažkosti (hovorime o 1 pohari vína alebo 1 drink )
    Bolest hlavy dychavicnost pocit busenia srdca pocit na omdlenie ma to nejaký súvis alebo je to len náhoda ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené vnútromaternicové teliesko, ste chránená pred tehotenstvom. Spomínané ťažkosti nemusia súvisieť s tehotenstvom, a podľa mňa ani nesúvisia. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.