Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Yadine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    antikoncepcné tabletky YADINE priatelka ako vzdy beria pravidelne asi cca 1 rok. Po zacati noveho balenia tabletiek brala tabletku Utorok, stredu, stvrtok, piatok (sobotu, nedelu vynechala) a v pondelok zobrala dve tabletky a potom pokracovala dalej po jednej a to utorok, streda, stvrtok a piatok. ... V piatok sme mali nechraneny styk a omylom som sa do nej spravil. Chel by som sa spytat je tu moznost, ze moze otehotniet ? Ak ano a pretoze dietatko este neplanujeme, ma si dat tabletku po ?

    Dakujem za rychlu odpoved.
    Michal

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak vynecháte viac ako jednu tabletku je vždy šanca na otehotnenie, nie veľka ale existuje isté riziko. Je sa preto nutné chrániť nasledujúcich 7 dní. V prípade, že je pre vás tehotnestvo neprípustné užite tabletku po dľa pokynov v príbalovom letáku - ideálne do 72 hodín od pohlavného styku.

Podobné otázky

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,potrebovala by som poradiť..už 4 roky užívam atk yadine. A teraz sa mi stalo že pri poslednom týždni v blistre som začala špiniť..už je to týždeň. Lienky užívam stále rovnako, nemala som ani žalúdočné problémy, nemám pocit aby som mala aj veľa stresu. Lieky som dobrala do konca a teraz očakávam normálne krvácanie. Mám ešte predtým navštívit gynekológa? Mám aj bolesti podbruška ako keby som normálne menstruovala.je pravda, že odkedy krvacam som ja chorá (klasika nachladenie) ale lieky som nebrala žiadne a taktiež som už mesiac zmenila statvu kôli chudnutiu...mám sa obavat alebo to môže byť spojené jedno s druhým? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, ale aj krvácanie, sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. Nevylučujem možný súvis so zmenou stravovania, prípadne so zvýšením pohybovej aktivity. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k spomínaným bolestiam podbruška. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Užívam Yadine dlhodobo. Nikdy som si neoddialovala menštruáciu. Teraz by som chcela ale iba o týždeň ak sa dá. Je možné užívať tabletky 21 dní, potom nespraviť pauzu. Následne si dám 7 dní z nového balenia a potom pauza na menštruáciu ? Následne by som začala užívať úplne nové balenie antikoncepcie. Budem chránená pred otehotnením ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci sa to neodporúča, Vašu menštruáciu môžete oddialiť tak, že namiesto obdobia bez užívania tabliet prejdete priamo na nový blister a doužívate ho. Počas užívania tabliet z druhého blistra môžete mať mierne krvácanie alebo krvácanie podobné menštruácii. Po zvyčajnom sedemdňovom období bez užívania tabliet pokračujte s ďalším blistrom. Za daných okolností bude účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný.

  • výmena yadine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 31 rokov. Minulý rok v marci mi vybrali ložisko endometriózy z brušnej steny. 3x3 cm. Kým mi stihol gynekológ nasadiť liečbu vzniklo mi nové ložisko cca 2 cm nad ním. Doktor mi nasadil hormonálnu liečbu s yadine. Ložisko prestalo byť aktívne, vôbec ma nebolí a ani neviem, že ho mám. Problém je ale, že mám pocit strašnej suchoty v pošve, dostávam časté zápaly močových ciest a HAK mi spôsobuje depresie. Keď som sa spýtala doktora, či mi nemôže zmeniť HAK povedal, že yadine je najšetrnejšia HAK a tieto nežiadúce účinky budem mať pri všetkých tabletkách. Gynekológ aj urológ mi spravili všetky možné kultivácie a rozbory moču, všetko bolo negatívne. Nepoznáte vy nejakú antikoncepciu, ktorá by eleiminovala moje nežiaduce účinky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie s rôznym obsahom hormónov. Každý z preparátov hormonálnej antikoncepcie však môže spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky. U každej ženy je to však individuálne. Niekedy treba iba jednoducho skúšať. Čo sadne jednej žene, nemusí ďalším trom. Nepoznám konkrétny preparát, ktorý by nemal žiadne vedľajšie, či nežiadúce účinky, aj vzhľadom k už spomínanej individualite.

  • Kedy začať s užívaním

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    po dlhšej pauze by som opäť chcela začať užívať antikoncepciu. Doktor mi predpísal Yadine kvôli nezadrziavaniu vody v tele. Zabudla som sa opýtať kedy ju mám ale začať užívať? Keďže ju idem užívať po prvýkrát, mám začať hneď prvy deň krvacania? Alebo až piaty? A kedy ju mám užívať po 7 dnovej pauze? Hned na ôsmy deň?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na všetky otázky máte odpovede v príbalovom letáčiku. Prvá tableta sa užíva denne počas 21 po sebe nasledujúcich dní. Začína sa v prvý deň menštruácie. Každé ďalšie balenie sa začína užívať po 7-dňovom intervale bez tabliet, áno, na ôsmy deň. Počas 7 dňovej pauzy obvykle dochádza ku krvácaniu z vynechania. Typický čas nástupu je 2 - 3 dni po poslednej tablete a nemusí sa skončiť pred začatím užívania ďalšieho balenia.

  • Mám sa báť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dňa 9.1. sme mali s priateľom nechránený styk, kde do mňa ejakuloval. Večer o 19 som si išla dať antikoncepčnú tabletku Yadine, no všimla som si, že tabletku z dňa predtym som si zabudla dať, čiže som mala odstup 24 hodín. Bol to prvý týždeň z blistra, 6 deň. Dnes som si dala tabletku Escapelle asi 24 hodín od styku. Je nejaká šanca na otehotnenie? Mám ďalej klasicky užívať svoju antikoncepciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri vynechaní tabletky ste si mali vziať spolu s aktuálnou tabletkou aj tú zabudnutú, čiže by ste užili dve tabletky naraz. Za predpokladu, že ste dovtedy užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, je tehotenstvo málo pravdepodobné, navyše ak ste včas užili emergentnú antikoncepciu. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.