Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zenadea

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Po dohode s gynekologom som zmenila antikoncepciu lyndynette na Zenadea,užívam ju už druhý mesiac. Moja gynekologička mi ju odporúčila,levo ževraj to je nejaká nová a lepšia antikoncepcia..Chcela by som sa Vás opytať či aj napriek tomu že patrí medzi tie novšie je možné že by som z nej pribrala( za posledné mesiace som pribrala cca 4 kg) dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    so spomínanou antikoncepciou skúsenosti nemám ale ak ste nezmenili stravovacie návyky je možné, že váš hmotnostný prírastok súvisí s antikoncepciou.

Podobné otázky

  • Som chránená aj pri zmene hak?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja som Vam pisala nedavno ohladne zmeny antikoncepcie Zenadea na Jeanine a rozhodla som sa, aj vy ste mi tak poradili, ze si dam normalne po douzivani Zenadey 7dňovu pauzu a potom zacnem uzivat nove balenie novej hak Jeanine. Kedze ide o rovnaku davku hormonov, budem nadalej chranena alebo si mam davat prvych sedemdni uzivania Jeanine radsej pozor a pouzit aj barierovu ochranu :) Podla toho, co som sa docitala na internete by som mala byt chranena, pisu tak aj v pribalovom letaku, ale tak radsej sa spytam. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Nemusíte sa obávať.

  • Prechod na inu hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, beriem 4mesiace hak ZENADEA, medzimenstruacne spinenie po prvom mesiaci uplne prestalo, tak ako ste mi vraveli:) avsak rada by som ju zmenila, kedze ide o generikum, na originalnu JEANINE. (Menstruacia mi chodi pravidelne na treti den po dobrati tbl, avsak akne mam stale na tvari a je mozne ze originalna hak-iny preparat mi bude vyhovovat viac a akne zmizne uplne)Kedze ide o rovnaku davku hormonov dienogest/etyniledtradiol v oboch antikoncepciach, prosim Vas aky je rozdiel v tom, ci si spravim pauzu(7dnovu) a potom zacnem brat Jeanine alebo pauzu nespravim a po vybrati zenadey 21tbl hned zacnem brat jeanine? Rada by som sa vyhla spineniu, pripadne dalsim vedlajsim ucinkom, preto by som rada poznala Vas nazor, ako najlepsie je spravit prechod z jednej hak na druhu, kedze v pribalovom letaku je uvadzane, ze je to mozne oboma sposobmi, ale ja by som chcela co mozno najsetrnejsie k telu a hlavne sa vyhnut spineniu :) dakujem vopred velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste správne poznamenali, jedná sa o generikum, teda sú to dva obdobné preparáty. Zásadný rozdiel v nich nie je. Užívanie hormonálnej antikoncepcie 4 mesiace je pomerne krátka doba na úpravu akné. Niekedy je potrebné polročné až ročné užívanie na prejavenie zlepšenia akné. Ak ste sa však rozhodli užívať Jeanine, vhodnejšie je začať s jej užívaním po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní Zenadey. Ak by ste aj kontinuálne pokračovali v užívaní Jeanine, teda spojili by ste posledný blister Zenadey a prvý blister Jeanine, bez sedemdňovej pauzy, počas užívania Jeanine by mohlo dôjsť ku nepravidelnému krvácaniu, či špineniu.

  • Zenadea a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Dr.
    Ja som vcera pisala ohladne antikoncepcie Zenadea a mojho krvacania, 9.11 som mala prvy den menstruacie a dala si prvu tabletku hak, vcera ste mi na moju otazku, ci je toto moje spinenie zo zaciatku uzivania ok odpisali, ze je.. avsak ja som este predtym polozila tuto otazku inemu gynekologovi(ale nie mojmu obvodnemu) a ten mi odpovedal, ze to je napodobenina Jeanine a krvacam kvoli tomu. Ze on svojim pacientkam napodobeniny nepredpisuje. Moj gynekolog mi nic take nepovedal, ze by sa jednalo o nejaku napodobeninu. Ja by som svojmu telu nieco zle nemala v umysle davat, preto sa na Vas obraciam ako na odbornika, ci je to pravda, ze je tam nejaky rozdiel, pretoze podla toho, ake hormony dane antikoncepcie obsahuju, ide o rovnake mnozstvo dienogestu a etynilestradiolu. Myslite si, ze v tom moze byt problem ? Ma vyrobca nejaky vplyv na kvalitu hak ? Pretoze zvazujem, ci nemam prejst teda na tu jeanine, aj ked mi to pride zbytocne, nakolko ide o rovnake davky hormonov. (Na vyber som mala este aidee a uz si dalej nepamatam) Moj gynekolog vyber znacky nechal na mna, islo vyhradne len o dany typ hormonov, ktore mi odporucil, ze pomozu na akne a na zabranenie otehotnenia. :( som z toho smutna. Predtym (4r dozadu) som uzivala leverette a take spinenie nebolo, ale zase nepomohla mi na akne ani po roku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o napodobeninu, ale o generikum. Zjednodušene povedané, na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kombináciu dienogestu a etynilestradiolu a žiadna nie je napodobenina. Rozdiel však môže byť v cene. Je to presne o tom istom ako u iných liekov. Originálny liek je vždy drahší a generikum (lacnejšia náhrada) je lacnejšie. Nie to však napodobenina, ale je pravda, že “problém” môže byť aj v samotnom preparáte. Základné zložky, teda hormóny, sú síce rovnaké, ale vedľajšie látky môžu byť, a aj väčšinou sú, rozdielne. U každej pacientky je však vhodný iný preparát a pomerne často je potrebné pacientke zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie pre jeho vedľajšie, či nežiadúce účinky, prípadne aj pre nedostatočný efekt čo sa týka akné. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Belara, Aidee, spomínaná Jeanine, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je naozaj ničím výnimočným, neprejavuje sa samozrejme u každej ženy. Ak sa však stav neupraví a špinenie bude pretrvávať aj napríklad po 3 mesiacoch užívania, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.

  • Zenadea hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, mám 27r, pred 4 rokmi som prestala užívať HAK Leverette, avšak po 4r. pauze som sa rozhodla, že by som chcela opäť užívať HAK. Dr. mi predpísal HAK Zenadea s tým, že som mala zhoršenú pleť, tak by mi táto HAK vraj mala pomôcť tvár vyčistit, kvôli obsahu dienogestu.9.11 mi začala menštruácia, tak som si dala prvú tabletku novej antikoncepcie Zenadea.. obvykle som mávala menštruáciu 3-4dni a dnes je 14.11 a stále mám ešte špinenie. To sa mi nikdy nestalo pri predchádzajúcej HAK. Viem, že telo si na hormóny musí zvyknúť, ale to budem teraz krvácať až dokým nevyberiem všetkých 21 tabliet? Potom má príst znovu menštruácia(krvácanie po vysadení tabliet). Myslíte, že je to ok? Mám pokračovať v uživaní a dúfať, že prestanem “špinit”? A ešte pán dr., posledná otázka, odkedy som chránená a môžem mať pohl. styk bez prezervatívu? Ďakujem Vám veľmi pekne. Pekný deň Vám prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať v začiatkoch užívania nového preparátu aj prakticky počas celého cyklu. Je to pomerne časté. Osobne si podľa opisu myslím, že do pár dní došpiníte. Ak ste začali užívať prvú tabletku blistra v prvý deň menštruácie, chránená ste prakticky okamžite. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vreya a akné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    mám 23 rokov, trpím na akné, mastnú pleť a alopéciu z dôvodu zvýšeného hormónu Dheas. Mám vraj aj PCOS, dlhé cykly a hnedé špinenie mi upravilo nasadenie antikoncepcie. Užívala som 4 mesiace Mistru, tú mi zmenili na Belaru, ktorá mi po 6 mesiacoch užívania tiež nijako nepomohla na akné a rednutie vlasov, teraz mám začať brať Vreyu. Je šanca, že mi zaberie na akné, keď predchádzajúce antikoncepcie nie? A je bezpečné v priebehu roka vystriedať až tri druhy? Nie je tým zvýšené riziko rakoviny prsníka? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte akné, vhodným preparátom je aj spomínaná Belara. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Aidee, Jeanine, Zenadea, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Niekedy je naozaj potrebné vystriedať aj niekoľko preparátov hormonálnej antikoncepcie. Každej žene vyhovuje niečo iné. Odsledujte si to. Všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú prakticky nízko dávkové, takže aj keď vystriedate viacero preparátov v priebehu roka, nemal s tým byť problém. V prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.