Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zenadea hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, mám 27r, pred 4 rokmi som prestala užívať HAK Leverette, avšak po 4r. pauze som sa rozhodla, že by som chcela opäť užívať HAK. Dr. mi predpísal HAK Zenadea s tým, že som mala zhoršenú pleť, tak by mi táto HAK vraj mala pomôcť tvár vyčistit, kvôli obsahu dienogestu.9.11 mi začala menštruácia, tak som si dala prvú tabletku novej antikoncepcie Zenadea.. obvykle som mávala menštruáciu 3-4dni a dnes je 14.11 a stále mám ešte špinenie. To sa mi nikdy nestalo pri predchádzajúcej HAK. Viem, že telo si na hormóny musí zvyknúť, ale to budem teraz krvácať až dokým nevyberiem všetkých 21 tabliet? Potom má príst znovu menštruácia(krvácanie po vysadení tabliet). Myslíte, že je to ok? Mám pokračovať v uživaní a dúfať, že prestanem “špinit”? A ešte pán dr., posledná otázka, odkedy som chránená a môžem mať pohl. styk bez prezervatívu? Ďakujem Vám veľmi pekne. Pekný deň Vám prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať v začiatkoch užívania nového preparátu aj prakticky počas celého cyklu. Je to pomerne časté. Osobne si podľa opisu myslím, že do pár dní došpiníte. Ak ste začali užívať prvú tabletku blistra v prvý deň menštruácie, chránená ste prakticky okamžite. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.