Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vysadenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Vysadila som antikoncepciu, no menštruácia stále neprišla.Ako dlho mám čakať, resp. po akom čase mám navštíviť gynekológa? A čo preto môžem urobiť? Piť nejaký čaj alebo pod.?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho ako dlho ste antikoncepciu užívali, koľko máte rokov, aký bol menštruačný cyklus pred nasadením antikoncepcie, a ako dlho vám menštruácia meška. Je však samozrejme nutné vylúčiť aj tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, v období od 12.júla do 22.augusta užívam antikoncepciu bez prestávky (t.j. dva blistre bez prestávky na menštruáciu z dôvodu posunu kvôli svadbe; za pár rokov užívania som to urobila 2 krát, bez problémov). Avšak momentálne by som chcela vysadiť antikoncepciu úplne - doužívať poslednú tabletku z blistra 22.augusta, a potom už s ďalším blistrom po menštruacií nezačať. Je to v poriadku a bezpečné? Z dôvodu, že som akoby jeden mesiac menštruáciu vynechala. Alebo radšej po tejto menštruacií začať užívať ešte jeden ďalší mesiac antikoncepciu, a až následne ju vysadiť úplne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálnu antikoncepciu môžete vysadiť prakticky kedykoľvek, najlepšie však po doužívaní blistra. Nevadí, že ste teraz užívali kontinuálne dva blistre za sebou. Doužívajte aktuálne užívaný blister, následne sa krvácanie spustí do niekoľkých dní.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 2 mesiacmi som začala užívať antikoncepciu Softinelle, avšak nesadla mi keďže som pri nej začala skôr krvácať, tak mi doktor zmenil HAK na Softine. Avšak necítim sa dobre pri užívaní HAK. Mám migrény, zmeny nálad, som naliata atd. Môžem antikoncepciu po dobratí blistra z tejto antikoncepcie, vysadiť HAK úplne? Chcem, aby to pre moje telo bolo bezpečné a neľutovala som potom nejaký krok. Poradia by som sa aj s doktorom, ale je na dovolenke a teraz neviem ci začať užívať ďalší blister. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť užívanie hormonálnej antikoncepcie, môžete tak urobiť prakticky kedykoľvek. Ak si však nechcete posúvať cyklus a nesúri Vám to, doužívajte aktuálne užívaný blister a ďalší už neužívajte. Treba však myslieť na to, že nebudete chránená.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, kvôli hormonálnej nerovnováhe ktorá sa prejavovala hnedým vytokom mi bola predpísaná ako liečba na 3 mesiace Hak. Počas týchto 3 mesiacov som nemala žiadny vytok len menstruaciu cez 7 dňové “okno”. Bude mi končiť 3 mesiac brania HAK - po vysadení by uz telo teda malo fungovať normálne bez vytoku ako počas užívania HAK? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či budete mať menštruačný cyklus po vysadení hormonálnej antikoncepcie pravidelný, je 50:50. Ak Vám užívanie hormonálnej antikoncepcie vyhovuje a nemáte v pláne otehotnieť, môžete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesť nôh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa spýtať užívam HA Leverete prvý mesiac a začali má akosi bolieť nohy od kolien dole.Nohy mám aj pred užívaním antikoncepcie pobolievali ale teraz to bolo intenzívnejšie.Mam ju vysadiť alebo môžem pokračovať v užívaní.Dakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o bolesť ciev, určite je potrebné to odsledovať a prípadne aj zvážiť vysadenie hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG vyšetrenie ciev.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem antikoncepciu Adele vysadiť na začiatku blistra a čo to spraví teraz s menštruáciou? Som na treťom dni. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky hormonálnej antikoncepcie môžete vysadiť prakticky kedykoľvek. Dňom vysadenia však už nie ste chránená pred otehotnením. Krvácanie z vysadenia by sa malo dostaviť do niekoľkých dní, v prípade pár dňového užívania a následného vysadenia je to individuálne, krvácanie by sa však malo dostaviť. Ak nie sú dôvody vysadenia hormonálnej antikoncepcie závažné, najvhodnejšie je doužívať celý blister a až tak následne nepokračovať v užívaní ďalšieho.