Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať včera(nedeľa/ som užila tabletku Daylette o jednu tabletku skôr neužila som ju na 13 deň ako som mala ale omylom som si zobrala tabletku so 14 dňa..hned ako som to dnes (pondelok zistila zjedla som tabletku s 13 dna a neviem mam teraz užiť tabletku aj s 15 dna dve naraz v jeden deň alebo to nevadi keď som si zobrala tabletku o jedno miesto skôr...uživam ich pravidelne v ten isty čas ja som ju v nedeľu užila len o jedno miesto skôr.....Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaša antikoncepcia obsahuje rovnaké množstvo hormónov v jednotlivých tabletkách až na záverečné 4. Preto nie je podstatne či ste si vzali tabletku Nedela alebo Pondelok, dávka hormónov je rovnaka a tablety sú označené dňami len pre lešiu orientáciu a pre prehľadnosť.

Podobné otázky

  • Karhleight antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam prvýkrát antikoncepciu karhleight, začala som prvý deň menštruácie kde je písané žeby som mala byt chránená hneď, na 5. Deň sme mali nechránený pohlavný styk a priateľ sa do mňa spravil, dnes som sa oneskorila s tabletkou o 40 min je možné tehotenstvo? A ak som sa oneskorila o 40 minút treba čakať 7 dni aby tabletka účinkovala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v žití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností ste boli v čase pohlavného styku s ejakuláciou plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá a stratená antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,chcem sa poradiť ohľadom situácie s antikoncepciou.Beriem antikoncepciu dienorette už skoro rok a nedávno sa mi stala nevysvetliteľná vec.Keď som si v utorok išla zobrať tabletku všimla som si,že tam je stále aj pondelková(asi už v treťom týždni).Dala som si teda v ten deň(utorok) dve tabletky.V stredu aj vo štvrtok som si dala antikoncepciu normálne a nič nezvyčajné sa nedialo.No keď som si v piatok išla brať tabletku pozerám,že v blistri chýba sobotňajšia,ktorou končím každý blister.Doteraz nechápem ako je to možné no v tej chvíli mi prišlo najrozumnejšie užiť poslednú tabletku mesiaca z nového blistra.Dnes som po 7 dňovej pauze začala brať tabletky tak ako obvykle,no pri konci mi bude zase jedna tabletka chýbať.Je nejako možné tú tabletku neužiť?Alebo to budem musieť robiť takto stále?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič sa nestane, ak jeden mesiac užijete o tabletku menej, teda neužijete poslednú tabletku, ktorú v tom jednom blistri nemáte. Budete tak mať síce o deň kratší cyklus, ale za predpokladu pravidelného a správneho užívania budete aj naďalej plne chránená. To znamená, že posledný blister užijete iba 20 tabliet ktoré v ňom máte, následne si urobíte sedemdňovú pauzu a následne začnete s užívaním nového blistra, ktorý už má všetkých 21 tabliet. Nič sa nestane, ak jeden mesiac budete užívať namiesto 21 tabliet iba 20 tabliet. Dôležité je však nepredlžovať sedemdňovú pauzu!, ak by ste chceli dohnať vynechaný deň. Ak by ste si predĺžili sedemdňovú pauzu na 8 dní a až následne začali s užívaním už 21 tabletkového blistra, účinok hormonálnej antikoncepcie by bol znížený.

  • Pokračovanie v braní HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať ohľadne pokračovanie v braní antikoncepcie. Nebola som si istá či som si dala tabletku alebo nie tak som si zobrala v jeden večer ešte ďalšiu. T.j. neviem či som si dala ten večer 1 alebo 2 tabletky. Tú ďalšiu tabletku som si dala z rezervného blistru. Mojou otázkou je či si môžem dokončiť ten môj pôvodný blister t.j. že by za zvyčajných okolností moja posledná tabletka mala byť vo štvrtok alebo má byť o jeden kratšia? resp. kedy si mám dať ďalšiu tabletku po skončení pauzy?
    Užívam HAK Belaru

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či ste užili jednu alebo dve tabletky v jeden večer nevadí. Dôležité je, že ste užili aspoň jednu tabletku a tak ste aj naďalej chránená. Ak ste si druhú tabletku dali z náhradného blistra, nemusíte nič meniť v užívaní a môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu, teda môžete normálne dokončiť blister. Po doužívaní blistra si realizujte sedemdňovú pauzu a následne začnete s užívaním tabliet ďalšieho blistra hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rozpustená tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám jednu otázku prosím.
    Užila som hneď prvú tabletku po skočení menštruácie (7 dňovej pauzy), a teda bola to užitá prvá aktívna tableta z blistra v 1.týždni.

    Užila som ju načas a nemala som ani žiadne tráviace ťažkosti. Avšak užila som ju bez vody, iba som ju prehltla. V ústach som cítila, že kým som ju prehltla tak sa trošku rozpustila. Zapila som to potom pre istotu čistou vodou. Je možné že sa týmto rozpustením v ústach nejako znížil účinok?

    Mám to radšej brať napr. ako situáciu keď sa tableta neužije vôbec v 1.týždni, a teda sa teraz najbližších 7 dní chrániť kondómom? Pýtam sa pre istotu, nakoľko som náhradnú tabletu neužila.

    Bude tých 7 dní dodatočná ochrana stačiť? Alebo koľko dní odporúčate sa chrániť aj doplnkovo aby bola znovu zachovaná 100%tná ochrana iba tabletkami? Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by sa aj časť tabletky hormonálnej antikoncepcie rozpustila v ústach, vstrebala sa cievami sliznice dutiny ústnej. Nemyslím si, že je potrebné sa chrániť doplnkovo, ak si však chcete byť úplne istá a budete kľudnejšia, doplnkovou ochranou (kondómom) v priebehu nasledujúcich pár dní nič nepokazíte. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a PMS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viem že možno blbá otázka, no dávala som si antikoncepciu a zrovna som nemala po ruke vodu a v ústach sa mi asi trištvrte tabletky rozpustilo dokedy som ju prehltla, nezníži sa nejako účinok antikoncepcie? A ešte by som sa chcela spýtať, môžem mať aj počas užívania antikoncepcie PMS? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka hormonálnej antikoncepcie s vstrebáva v črevách, kde je cez sliznicu - stenu čreva vstrebaná do krvného obehu. V dutine ústnej je tiež sliznica a pod jazykom cievy, cez ktoré sa liečivo dostáva hneď do krvného obehu, takže účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaná. Ak si chcete byť istá, užite náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, rovnako tak je potláčaný rast sliznice dutiny maternice, takže prejavy PMS by sa nemali vyskytovať vôbec.