Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,694 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. meska mi menstruacia dva dni s tym ze antikoncepciu beriem.. bola som chora a uzivala som antibiotika a zabudla som ze antibiotika mozu ovlyvnit ucinok antikoncepcie..antibiotika som zacala uzivat tyzden pred 7 dnovou prestavkou s antikoncepciu.. s manzelom sme sa milovali v tom case dva krat. je mozne aby som v tom case otehotnela? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie všetky antibiotiká ovplyvňujú účinok antikoncepcie, ale samozrejme prichádza do úvahy aj možnosť, že by ste počas užívania antibiotík mohli otehotnieť. Urobte si tehotenský test.

Podobné otázky

  • Amoksiklav a Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 13. deň užívania tabliet Maitalon som začala užívať antibiotiká Amoksiklav. Brala som ich 7 dní, poslednú tabletu z blistra som si dala na ďalší deň. Potom nasledovala 7dňová pauza, počas ktorej mi prišla menštruácia. V pondelok už začínam nový blister. Viem, že odporúčate chrániť sa 7 dní po užití antibiotík, čo už prešlo, no 6 dní z toho bola akurát pauza v braní HAK. Chcem sa teda preto opýtať, či je ešte potrebné chrániť sa aj kondómom alebo už to je v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností nie je potrebné sa ďalej chrániť aj doplnkovo. Začatím užívania prvej tabletky nového blistra by ste mali byť plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Dalacin C a Lydely

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako znižujú účinnosť antikoncepcie antibiotiká Dalacin C? Tieto antibiotiká užívam zatiaľ 4 dni a antikoncepciu užívam Lydely.
    Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každé antibiotikum má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Dalacin by nemal mať vplyv na účinky hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ATB a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som pisala ohladom ATB a HAK. Dnes mi lekar predpisal Fromilid UNO 500mg na 7 dni na zapal dutin. ATB zacnem uzivat dnes a koncim s nimi buduci utorok. Momentalne mam 7 dnovu pauzu a tabletky HAK Aidee zacinam uzivat v nedelu 6.10 tak sa chcem teda opytat, ci pocas tychto 3 dni od nedele do utorka ked budem brat este aj ATB je potrebne sa chranit aj inak? A ci je treba sa chranit aj 7 dni potom?
    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, tieto antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas užívania antibiotík, ako aj minimálne 7 dní po ich doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Okrem toho pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • ATB počas 7 dňovej pauzy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, viem, ze antibiotika po vacsine znizuju ucinok HAK ale chcem sa opytat, ako to je v pripade brania antibiotik pocas 7 dnovej pauzy? Je treba sa pocas brania antibiotik a aj 7 dni po dobrani chranit aj inak alebo som plne chranena?
    Uzivam HAK Aidee, pre doplnenie.
    dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok alebo nejakým spôsobom ovplyvniť vstrebávanie hormonálnej antikoncepcie, počas sedemdňovej pauzy to nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Neviem však, ako dlho je u Vás v pláne užívanie antibiotík, ani aký preparát antibiotík užívate, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť k ďalšiemu postupu, čo sa týka používania prípadnej doplnkovej ochrany. To, aký preparát hormonalnej antikoncepcie užívate, je prakticky nepodstatné. Každopádne pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.