Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvracanie a účinnosť HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    mám otázočku, ktorá sa týka účinnosti HAK kvôli zvracaniu. Beriem HAK Softine už asi rok s jednou mesačnou pauzou, nakoľko som bola na operácií a opätovne som začala brať už pred mesiacom. Ale problém je v tom, beriem tabletky cca od 10-12:00 večerných hodinách. Včera som mala nevoľnosti žalúdka a bola som vyčerpaná, zobrala som si tabletku o 10:00 a cca o pol 3 ráno som zvracala. Zvracala som len vodu s čierným uhlím, ktorú som 5minút predtým vypila, ale či sa nestratila aj účinnosť HAK?
    S priateľom sa milujeme stále s tým, že sa do mňa nikdy nespraví. Už toto je forma ochrany, no chcela by som vedieť Váš názor na to. Mám sa teraz chrániť s kondomom, alebo môžem pokojne sa milovať bez ochrany, s tým že priateľ sa do mna nespraví.

    Ďakujem veľmi veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste zvracala 4 hodiny po požití antikoncepcie, jej účinok môže byť znížený, doporučuje sa čo najskôr užiť ďalšiu tabletku, prípadne sa nasledujúce obdobie chrániť pri pohlavnom styku bariérovou antikoncepciou. To, že sa partner "do Vás nikdy nespraví" nie je dostatočná forma ochrany. Ak nechcete byť tehotná doporučujem sa chrániť kondómom počas nasledujúcich dní.