Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
183 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Polohovanie babatka

    , Autor: Nita88

    Dobry den. Mam 3,5 mesacnu dcerku. Ked mala 1 mesiac,dali nam ortezku kvoli klbikom. Nosili sme ju 2 mesiace a z toho dovodu sa nam tazko polohovalo nase babatko. Bola sice v perinke,ale uplne na volno a preferovala tak 1 stranu. Mali sme zlezanu hlaviclu na lavej strane,nakolko sa mi tazko opierala na stenu postielky kvoli tej orteze. Hlavka sa nam uz napravila. Ortezku nam uz dali dole a uz je moja dcerka aj bez perinky a tak sa chcem opytat,aby sa opat nestalo,ze by mala zlezanu hlavku ( stale ju otacam na rozne strany,ale i tak sa vytoci na tu svoju oblubenu) existuje taky fixny vankus,kde sa babatko polozi na bok a zabrani mu sa pretocit. Chcem sa ale opytat na Vas nazor,ci je to spravna volba pre zdravy vyvin dietatka. Este poznamenam,ze sme boli aj na rehabilitacii, kvoli ortezke bola malo na brusku a tazsie dvihala hlavku,tak sme chodili na cvicenia.
    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Neviem, ktorý konkrétne fixný vankúš myslíte. Môže sa stať, že aj keď ju napolohujete do takého vankúša tak si tú hlavičku otočí ako chce. Sú detičky, ktoré majú tuhší spánok a vydržia tak ako ich uložia a sú zase detičky, ktoré sa po chvilke otočia ako chcú.
    Skúste dcérke trup zaviazať do zavinovačky (ručičky nezavinovat) a oprieť o kraj postielky alebo hniezda a polohovať ako potrebujete.
    Keby náhodou aj tak vznikla zležanina, tak existujú kraniálne ortézy, ktoré fungujú výborne. Ortézka lemuje hlavičku a v mieste zležaniny je prázdny priestor a tým pádom tam dorastie hlavička.
    Existujú aj fyzioterapeuti, ktorí sa venujú bábätkám a tí by vám mali vedieť poradit s polohovaním dcérky

    Držim palce