Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Diastaza

    , Autor: Veronika_Piliarkinová_1207080018

    Dobry den, chela by som sa spytat, ci je podla vasho odborneho nazoru potrebne navstivit fyzioterapeuta skrz diastazu. Syn ma 9 mesiacov, plazi sa symetricky, hupe sa na 4, stava sa k nabytku popri ktorom prekrokuje, sedi na kolenach (obcas do pismena w- snazim sa ho napravat stale). Na brusku je velmi rad ale lietadielkuje. Na internete som sa docitala o diastaze, ktoru podla foto ma aj moj syn. Moja otazka je, ci je to v kazdom pripade potrebne odborne riesit alebo z toho vyrastie sam. Sam s nohami dopredu nesedi. Dakujem pekne

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Áno, určite navštívte fyzioterapeuta, ktorý sa venuje bábätkám. Čím skôr to pocvičíte tým lepšie výsledky budú. Nemá aktívnu brušnú stenu a tým pádom to budú ťahať iné svaly.

Podobné otázky

  • Diastaza

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    po druhom porode mam miernu diastazu. Chodim na pravidelne cvicenia ku fyzioterapeutke. Planujeme tretie dieta. Je mozne ze sa diastaza vplyvom tehotenstva zhorsi? Co mozem robit aby sa diastaza pocas tehotenstva nezhorsila? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Áno, diastáza sa môže zhoršiť tehotenstvom. Do určitej miery je fyziologické, že počas tehotenstva dochádza k miernemu rozostupu. Je tam veľký tlak na brušné svalstvo.
    Poraďte sa s fyzioterapeutkou s ktorou cvičíte. Ideálne je cvičiť aj počas tehotenstva. Ukáže Vám, ktoré cviky môžete cvičiť aj s bruškom. V posledných mesiacoch, keď je bruško už veľké, je vhodné špeciálne podviazať bruško, aby sa odľahčil tlak. Prípadne tejpovať.

    Prajem pekný deň

  • Diastaza

    , Autor: mirena

    Dobrý deň. Môj syn má štyri roky a dnes sme boli u detského lekára ,keď ho počúval všímal si vypuklé bruško a že to bude diastaza ,že či som si niečo všimla . Samozrejme, že som si všimla som povedala že sme sa už o Tom bavili keď bol menší a že počkáme že to prejde . Teraz mi tiež povedal že počkáme ešte aby som ho pozorovala a uvidí sa na 5roč. Chcem sa spýtať či mám teda čakať alebo to začať riešiť sama . Či to je normálne a či mu to keď bude starší nebude robiť nejaké komplikácie? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Určite nečakajte. Zájdite za fyzioterapeutom, ktorý sa venuje deťom. Čím skôr to začnete riešiť tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa to upraví. Pri vypuknutom brušku bude pravdepodobne aj viac prehnutá chrbtica a to sa vekom fixuje. Je minimalna šanca že sa to upraví samo.

    Držím palce a prajem pekný deň

  • Diastaza

    , Autor: Adrijka

    Dobry den. Po porode. Uz je to 8 mesiacov sa mu nestiahli brusne svaky. Ked sa dvihnem z lahu do sedu vyzera to na 6 az 8 cm dieru ktora sa mi vypuci a vybehne mi von az pupok. Mam uz 42 a neviem co s tym. Vsade pisu ze nemozete s diastazou sklapovacky, plank. Ukazeme ako cvicit. Ake za oeniaze. Nejake kurzy online. Mam navstiv8t nejakeho lekara? Uhradza poistovna nejake rehabilitacir? Ake su zakladne cviky. Co mi spravi fyziotrrapeut? Dakujrm za odpoved

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Rehabilitáciu môžete absolvovať aj v zariadení, ktoré má zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Vtedy potrebujete odporúčanie (čiže výmenný lístok) od lekára - napr.od obvodného lekára).
    Vzhľadom k tomu, že rehabilitácia zahŕňa veľmi širokú škálu terapií, Vám neviem povedať, či konkrétne u Vás sa venujú diastáze. Rehabilitujú sa totiž neurologické stavy, gynekologické, reumatologické, po chirurgických zákrokoch, poúrazové ... A nie je možné, aby sa jeden fyzioterapeut venoval všetkému. Mnohokrát sú preto súkromní fyzioterapeuti, ktorí sú špecializovaní napr. na tzv.ženskú fyzioterapiu a venujú sa len tomu a sú v tom veľmi dobrí. Je preto dobré sa informovať na rehabilitácii či sa danej problematike venujú.
    A áno, pri diastáze sa nesmú cvičiť cviky ako sklapovačky. Pretože pri takých cvikoch sa aktivuje priamy brušný sval. A po pôrode a pri diastáze sa musia aktivovať hlboké brušné svaly. Je napr. potrebné sa naučiť správne dýchať cez bránicu a to sa nenaučíte cez nejaké video. Fyzioterapeut musí vidieť ako to cvičíte lebo to nemusíte cvičiť podla videa správne.
    Držím palce

  • Diastaza?

    , Autor: abeceda

    Dobry den uz dlhsiu dobu na sebe pozorujem pohyb criev a pulzovanie v oblasti pupka, absolvovala som gynekologicku prehliadku a vsetko ok,potom som natrafila na domaci ,,test,, na diastazu, a presne v oblasti pupku ked urobim akoby brusak citim medzeru medzi brusnymi svalmi. Som tri roky po porode dvojiciek, mam nadvahu takze brucho tam je, mohli by byt moje problemy zapricinene prave tymto? Zatial je to len moja ,,diagnostika,, a teda neviem ci je to diastaza alebo povolene brusne svalstvo, preto sa pytam, kde to zacat riesit, aky lekar mi to povie naisto,u gynekologa to nikdy neriesili a ani som doteraz netusila ze nejaka diastaza existuje...

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Ak v ľahu pri nadvihnutí hlavy cítite medzierku medzi priamymi brušnými svalmi tak ide o rozostup brušných svalov. Môže sa vytvoriť aj tzv. strieška v strede brucha. Je to veľmi časté u žien po pôrode. Pri diastáze nie je správna funkcia brušného svalstva – čiže brušná stena je nedostatočnou oporou pre vnútorné orgány v brušnej dutine – takže sú veľmi časté problémy s trávením a peristaltikou. Diastázu Vám môže zdiagnostikovať buď rehabilitačný lekár alebo fyzioterapeut. Následne Vás fyzioterapeut naučí ako správne cvičiť. Pretože je nutné zaktivovať hlboké brušné svaly. Prajem pekný deň

  • Diastaza

    , Autor: Lenik

    Dobrý deň, som 4 mesiace po pôrode a chcem ísť na masáž jazvy po pôrode, vraj je to aj bolestive, tak trocha zvažujem, ci je to dobrý krok. Myslíte, že mi nemôže masazou nieco poškodiť, odporučili by ste mi masáž, alebo skôr nie. Ďakujem za Vás nazor

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň. Určite navštívte dobrého fyzioterapeuta, ktorý Vám jazvu vyšetrí a zároveň ošetrí tzv. mäkkými technikami a hlavne Vás naučí ako si máte jazvu ošetrovať aj sama doma. Jazva býva zo začiatku citlivá. Preto je fajn začať doma po každej sprche alebo kúpeli ju pár minút masírovať detskou kefkou na vlásky a následne ju ošetriť krémom alebo olejom na jazvy. Ak je však jazva "prilepená" (jednotlivé vrstvy - koža, podkožie, fascie zrástli spolu) tak je dôležité, aby Vám fyzioterapeut ukázal ako to uvoľňovať aj doma. Je nevyhnutné, aby všetky tieto vrstvy boli voči sebe posunlivé, aby sa aj brušné svalstvo mohlo zapojiť do funkcie správne. Takže masáž odporúčam, ale len u odborníka. Prajem veľa šťastia. Pekný deň