Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
183 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Stuhnutosť brucha a svalov

    , Autor: Dada1703

    Dobrý deň,

    Skutočne veľmi by som potrebovala Vašu radu. Som 7 mesiacov po vykonaní sekcie a stále cítim, že akonáhle robím nejakú bežnú činnosť dlhšie ( napr. Upratujem hodinu,dve hodiny) tak oblasť,ktorá je nad a pod ranou je veľmi oslabená,zvláštna, sem tam pobolieva. Nakoľko sa mi to nezdalo tak som navštívila osobne fyzioterapeutku. Vyšetrila ma a keď mi prehmatávala celé brucho tak zostala v šoku aké ho mám strašne všade tuhé, že vôbec nie je mäkké aké by malo byť a ľavá a pravá oblasť pri jazve je obzvlášť tuhá a citlivá na 7 mesačnú jazvu, že 7 mesačná jazva má vyzerať už inak. Ďalej popri prehmatavaní brucha mi vravela, že diastázu nemám. Keď som dýchala, na to mi opäť povedala,že má pocit, že ťažko dýcham , že to dýchanie mi neprechádza až do panvového dna ale zastaví sa pred tou jazvou. Mala som vykonané gynekologické vyšetrenie - všetko bolo v poriadku, mala som zhruba po 3 mesiacoch od pôrodu usg brucha ( tam nič nevideli), pridružili sa mi aj problémy s trávením : zistilo sa, že mám alergu na kazeín a plus všeobecne na všetko mliečne, páli ma stále žalúdok. Pritom dodržujem stravu, ktorá by mi problémy s trávením mala riešiť . A tak sa teraz pýtam , čo robiť v prípade takýchto ťažkostí, s akým odborníkom by to bolo vhodné podľa Vás konzultovať? Fakt, už som z toho zúfalá, bojím sa, či náhodou nemôžem mať pruh. Prosím o Vašu radu. Ďakujem krásne

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Z Vášho popisu je zrejmé, že ide o tzv. aktívnu jazvu. Jazva je výsledkom hojivých procesov – tvorí ju väzivové tkanivo, ktoré prestupuje od povrchu až do takej hĺbky, kam viedla pôvodná rezná rana – pri cisárskom reze je prerezaných niekoľko vrstiev až k maternici. Problém nastáva vtedy, keď sa všetky vrstvy zhoja dokopy – tzv. „zrastú“ a zostanú voči sebe neposunlivé.
    Aktívna jazva býva napätá, tuhá alebo vtiahnutá a neposunlivá voči okoliu. Pri tlaku býva citlivá, môžete cítiť pálivú alebo pichľavú bolesť.
    Aktívna jazva môže reflexne spôsobovať bolesti chrbta, tráviace ťažkosti. A keď skúšate cvičiť tak efekt nie je veľký a dýchanie do brucha ide veľmi ťažko.
    Preto je u Vás dôležité začať s ošetrením jazvy. Vyhľadajte fyzioterapeuta, ktorý sa tomu venuje. Jazvu je potrebné uvoľniť – tzv. odlepiť. A to ručne tzv. mäkkými technikami – je vhodné používať aj masť na jazvu alebo oleje (napr. šípkový). Dá sa dopomôcť aj fyzikálnou terapiou napr. laserom. Až potom sa pristupuje k cvičeniu.
    Treba však počítať s tým, že zo začiatku ošetrenie jazvy nebude vôbec príjemné. Trvá to nejaký čas kým sa jazva ukľudní a uvoľní. Držím palce