Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • 19m. este nechodi sama

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, mame dcerku narodena je v 33.tyzdni teraz ma 19m.
    Od narodenia sme cvicili vojtovku ( neviem presne diagnozu hypotonia ) ukoncili sme to uspesne v 14m.
    Slecna nam zacala sediet ako 12 mesacna. Neskor sa postavila aj na nohy a uz chodi okolo nabytku dost dlhu dobu , sem tam urobi sama kroky od gauca po stolik cca 10-15 krokov. Ale inac nic. Stvornozkuje. Alebo chodi tak ze sa dacoho drzi. Chcem sa opytat ci jej mame dat cas alebo kedy je nieco zle ze nechodi? Nemam to zas zacat riesit s pediatrom alebo s neurologom ? Pani co s nou cvicila nam povedala ze mame cas , ze ju nemam nutit chodit.
    Choditko sme ani nekupovali mali sme zakazane ju tam aj davat a za rucicky sa neda chytit stale si radsej sadne ked citi ze jej chcem pomoct. Potom sa sama naspat postavi .
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Keďže sa dcérka narodila skôr, tak jej vývoj sa počita inak. Keby sa narodila v termíne, tak má teraz rok a to je čas kedy detičky začínajú chodiť. Takže myslím, že všetko čo aktuálne robí je v poriadku. Do chodítka ju určite nedávajte. Čo sa týka Vojtovej metódy, tak v 14.mesiaci ste mohli úspešne ukončiť. Ale vždy keď dieťatko podrastie, tak by sa vývoj mal skontrolovať a môže sa stať, že vždy po pár mesiacoch budete musieť chvíľu pocvičiť.
    Inak je fajn, že ju do ničoho nenútite. Keď na to bude mať vývojovo tak začne chodiť sama. Každopádne by som navštívila fyzioterapeuta, aby skontroloval aktuálny vývoj.
    Pekný deň