Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Termálne vody a deti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    rada by som sa opýtala či je vhodné kúpanie malých detí v termálnych vodách. Chystáme sa na termálne kúpalisko, deti majú 8 a 1 rok. Existujú konkrétne odporúčania týkajúce sa veku dieťaťa, teploty vody alebo trvania pobytu vo vode, ktoré by sme mali dodržiavať? Sú nejaké konkrétne zdravotné stavy alebo situácie, kedy by sme sa mali kúpaniu v teplej termálnej vode vyhnúť? Neprehrejú sa deti?

    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž, ono veľmi závisí, ako veľmi je tá voda termálna. Čím horúcejšia (37/38+), tým ťažšia na toleranciu. U malých detí ide hlavne o to, že oni Vám nevedia povedať, že je im ťažko, zle, moc teplo, jednoducho nevedia vyhodnotiť svoje pocity tela. A druhá vec, že, keby si aj uvedomovali, že sa niečo deje, že im nie je dobre, nevedia to ešte vyjadriť. Z týchto dôvodov nevidím veľmi vhodné kúpanie vo veľmi teplej vode u detí mladších ako 3/4 roky. Staršie deti, ktoré vedia povedať, čo im vadí, ak im vadí, sa môžu kúpať podľa ich tolerancie - ktorú treba rešpektovať. Taktiež si treba povedať, že v termálnej vode sa najlepšie množia všakovaké mikróby. Takže, jednak dieťa už by malo byť schopné nepiť vodu a hlavne robiť to, čo poviete. Lebo inak si môžete z kúpania priniesť domov neželaný suvenír v podobe nejakej infekcie. Na druhú stranu väčšina termálnych kúpalísk má aj klasické bazény. Takže tí menší členovia rodiny sa môžu kúpať v menej teplých bazénoch. Ako vidíte, nie je to úplne jednoduchá otázka a už vôbec nie je na ňu jednoznačná odpoveď. Každopádne, naozaj termálne pramene, nie sú podľa mňa vhodné pre malé deti. A u akýchkoľvek starých detí s ochorením srdca, nie sú termálne vody vhodné. Akby ste sa však na kupko vybrali, nech už bude akékoľvek, samozrejme s deťmi treba byť hlavne v tieni. Ale, keby už mali za sebou intenzívnejší pobyt na slnku, nie je na škodu večer premastiť telíčko napr. týmto telovým mliekom:
    https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-telove-mlieko-175-ml-p5244/
    S pozdravom doki Katka