Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kliešte

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,

    moje deti sú chytači kliešťov. Priniesli si ho nielen z našich prechádzok, ale aj zo školského dvora. Vždy ich dôkladne pozerám, dcérka mala kliešťa už aj v obočí. Je pravda, že určitá krvná skupina, priťahuje kliešťov viac? Obe deti majú B. Ako tomu zabrániť? Máme gumičky do vlasov a používam aj spreje. Môžem nejako ovplyvniť, aby ich kliešte tak "nechytali"?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Neviem o tom, že by nejaká krvná skupina bola kliešťami "viac preferovaná". Môže na tom niečo byť, ale nič, čo by som mala overené :) Čo sa týka predchádzania prisatiu - zásadné je, ideálne, vhodné oblečenie, ak je to možné - dlhé vzdušné nohavice a pevná obuv (čo na školskom dvore asi nie je možné). Repelenty určite môžte používať, ale zase si nemyslím, že každý bežný deň má byť dieťa striekané dákym repelentom, lebo kliešte. Čo je úplne najdôležitejšie, je po návrate zvonka dať dieťa rovno do vane, vytriasť vyzlečené oblečenie, dieťa riadne celé vyumývať a vymydliť - napríklad prírodným mydlom Madara https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-mydlo-250-ml-p5239/?cid=555.
    Nevynechať hlavne miesta záhybov, ktoré kliešte vyhľadávajú, lebo je tam teplúčko (za ušami, pod pazuchami, v slabinách, okolo genitálu, medzi polkami zadku a medzi prstami na nohách). Je fajn zmyť aj vlasy. A po osprchovaní, popri sušení, poriadne dieťa prezrieť od hlavy po päty a, ak nájdeme kliešťa, správne ho hneď odstrániť:
    https://vasaokidoki.sk/hrozostrasne-klieste/
    Čiže zásadná je prevencia v zmysle, riadne osprchovať a omydliť dieťa (niekedy ešte lezúce kliešte už takto zlejeme z pokožky), prezrieť a, v prípade potreby odstrániť kliešťa.
    S pozdravom doki Katka