Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Žabka a Medoflucon.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekný deň.

    Naša Pediatrička má práve dovolenku a so zastupujúcim lekárom sme neboli spokojní, tak skúsim tu požiadať o radu. Naša dcérka má 3 mesiace a 2 týždne a trápime sa so soorom. Máme roztok rozrobený z lekárne a vytieram 3x denne, potierala som aj Medofluconom a Pediatrička Nám kázala dať každý druhý deň prehĺtnuť jednu tabletu. Nemôže to ublížiť? Žaba sa Nám stále vracala aj po pravidelnom vytieraní. Má ju len na bokoch, na jazyku a hornom podnebí nie. Kedy vie soor zmiznúť? Ďakujem za prečítanie a prípadne rady, či odporúčania.

    M.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Vcelku podstatné je, či je dieťa dojčené alebo nie. Ak dojčíte, je dôležité, aby ste aj Vy, matka, dodržiavala hygienu bradaviek - čiže po každom dojčení pretrieť bradavku prevarenou vodou vatovým tampónom. U dieťaťa niekedy úplne stačí potrieť sliznice dutiny ústnej Cebionom na vatovej tyčinke alebo rozrobiť sódu bikarbónu vo vode a tým vytrieť dutinu ústnu (sódy len na špic noža do 1-2dc vody). Antimykotikum u tak malých detí odporúčam, až keď dtieto dve možnosti nepomôžu a taktiež nikdy nie per os - užívať tabletku, vždy len an vytieranie. No opakujem, veľmi dôležité je, aby ste si aj Vy ošetrili bradavky. Lebo inak budete darmo dieťa liečiť, ak budú Vaše bradavky naďalej zdrojom kvasinkovej infekcie. S pozdravom doki Katka