Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Plač pri kúpaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    naša dcérka, 9m začala nenávidieť kúpanie. Veľmi nás to trápi, lebo ho mala rada, dokonca pred 3 mesiacmi absolvovala aj baby plávanie. Doma sa vždy rada kúpala, tešila sa, no posledné 3 týždne je to horor. Dieťa z ničoho nič začalo vo vode plakať, priam vrieskať a ťahať sa von. Nevieme, čo máme robiť, nechceme, aby sa jej kúpanie úplne zhnusilo, aby sa nebála vody, ale okúpať sa predsa musí. Poradili by ste nám, čo môže byť vo veci a ako máme postupovať?
    Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pozdravujem Vás! Niektoré deti začnú byť od istého veku pomerne citlivé na niektoré vnemy. Je možné, že jej vadí voda na hlave. Najviac detí má tento problém. Telo im ani tak nevadí, ale voda na hlave je hrôza. Takže skúste najprv kúpať tak, že budete vynechávať vlasy. Akby to bolo lepšie, ostaňte pri tom a umyte vlasy len raz za mesiac, ak ich má krátke - resp. len tak málo často, ako to bude naozaj nutné. Akby nepomohlo ani vynechať hlavu a vlasy, budete musieť skúšať iné veci, hľadať možnosti inde. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou dočasné, dokým bude väčšia a budete sa s ňou vedieť porozprávať, vysvetliť, bude viac racionálna. No zatiaľ je to len o skúšaní a pátraní po možnostiach riešenia. S pozdravom doki Katka