Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Neustála krv v moči u 3 ročnej.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcéra mala v marci silnú infekciu močových ciest, kde mala aj bielkoviny, aj krv na 2 kríže, užívala antibiotika, nález už bol po ních v poriadku, len krv ostala, dlho bolo na 2 kríže a na 1 kríž, takto sa to striedalo, v poslednom čase jej má menej, vraj posledné výsledky ukázali že to ma hraničné, ale stále je tam nález krvi. Po konzultácii našej pediatričky s nefrologičkou, mi oznámili že je to u dievčat normálne mať stále krv v moči, aj sme boli objednaný na nefrológiu, ale termín nám pani doktorka zrušila, že je to nepotrebné a že na urológiu nám malu nikto nevezme. Boli sme aj na detskej gynekológii, ale z tej strany nám žiadno pomôcť nevedia. Na sone obličiek nič nenašli. Samozrejme že dcéru idem objednať aj na urológiu a aj na nefrológiu, niekde k sukromníkom. Netušíme či mala tú krv ešte skoršie, alebo až po tej infekcií. Občas máva aj vulvitídu, ktorá jej po natretí framikoinom hneď odznie. Zaujímalo by ma či je vážne normálne u 3 ročnej, aby mala stále krv v moči, ako pani doktorka tvrdí, a čo by tú krv u takej malej, mohlo spôsobovať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Existuje niečo ako benígna hematúria - to znamená, že je opakovaný nález krvi v moči, ale všetky ostatné obličkové parametre sú v poriadku. Je to záležitosť, ktorá sa, keď-tak len kontroluje raz za rok, či sa nič nemení. Takže, ak už Váš pediater konzultoval s nefrológom, myslím si, že keby bolo potrebné, aby ste boli vyšetrení viac, bolo by Vám to odporučené. Ak ste mali sono obličiek a iné krvné a močové výsledky sú v poriadku, neviem si osobne predstaviť, čo by Vám urológ mohol navyše vyšetriť. Urológ je chirurg. Nefrológ rieši funkciu obličiek. Za mňa je v týchto prípadoch nefrológ podstatnejší ako urológ. No je to môj osobný názor, možno nejaký iný pediater by to vnímal inak. Ešte je z môjho hľadiska podstatné, čo to znamená silná infekcia močových ciest? Bola Vaša dcéra hospitalizovaná a mala infúznu liečbu antibiotikami? Lebo to je vážna infekcia močových ciest a niekedy sa po takejto infekcií indikuje vyšetrenie funkčnosti obličiek. Avšak indikáciu tohto vyšetrenia určuje nefrológ - podľa závažnosti zápalu obličky. Ak ste mali len zápal močového mechúra, či močovej rúry, nie je to v princípe vážna infekcia. A nie je špeciálny dôvod, aby ste chodili k nefrológovi. Po zápale obličky, je dôvod, aby bolo dieťa aspoň raz vyšetrené nefrológom - najmä skrz sono obličiek a kontrolu parenchýmu a na zákalde toho potom nefrológ odporúčí/neodporučí ďalšie vyšetrenie funkcie obličiek. Aha, a ešte tá občasná vulvitída - zvážila by som preliečiť mrle, keďže veľmi nevidím dôvod vulvitídy u malého dievčatka, ak doržiavate hygienu, správne utierate stolicu, atď. S pozdravom doki Katka