Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nádcha a kašel

    , Autor: fr23

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako pomôcť 11m dieťatu pri silnej nádche a vlhkom kašli. Vodnatý výtok z nosa a vlhký kašel. Na kašel nám poradili stoptussin a na dutiny a výtok z nosa fenistil, ktorý nám bol predpísaný pri predchádzajúcej nádche. Dieťa je zatial bez teploty. Aký máte názor na podávanie fenistilu pri nealergickej nádche? A je nutné odsávať nos aj keď je výtok z nosa vodnatý? Lebo odsávanie je u nás naozaj boj.

    Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Pri sopli je najzásadnješia hygiena nosa - morskú vodu opakovane a následne odsávať - opakvoane v priebehu dňa podľa potreby - ak má sopeľ, treba ho odsávať. Kašeľ má s veľkou pravdepodobnosťou z toho sopľa. Takže hlavná je tá hygiena nosa. Fenistil zvyknem odporúčať až keď trvá sopeľ dlhšie, príp. dieťa chrápe alebo väčšie už udáva, že má upchatý nos. Na spánok dajte zvýšenú polohu, opakovane vetrať a taktiež môžte na noc prevesiť mokrú vyžmýkanú plienku cez postieľku. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Piata choroba a jej vplyv na tehotenstvo

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pani doktorka som v 22 týždni tehotenstva ( 21 plus 4) a náš syn akurát prekonal piatu chorobu, začalo sa to rašom líc a postupne sa vyhádzal na celom telíčku. Ja som aktuálne tiež momentálne prechladená (nádcha a kašeľ).Chcem sa opýtať ako teraz postupovať. Svojmu gynekológovi som to oznámila a on iba pozeral o akej chorobe hovorím. Určite si viete predstaviť, že po prečitaní nejakých článkov o tejto chorobe a jej vplyve na tehotenstvo som vystrašená. Pani doktorka stretli ste sa vy niekedy s touto chorobou u vašich pacientov a situáciou, že mohli nakaziť svoje tehotné mami?

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž treba sa len liečiť. Podľa toho, aké máte ťažkosti, si na to niečo dajte, oddychujte, veľa tekutín, možno navýšiť antioxidanty. Viac sa veľmi nedá robiť. Nemám takúto skúsenosť zatiaľ, ale ani si neviem predstaviť, čo také by sme mohli urobiť. Verím, že budete skoro zdraví obaja. S pozdravom doki Katka