Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Campylobacter jejuni a Streptococcus pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja 3 ročná dcéra mala pred 3 týždňami hnačky, vracala a mala aj horúčky. Po dvoch dňoch začala aj kašlať a aj nádchu mala. Kým sa zistilo zo stolice, že má v tele baltériu Campylobacter jejuni, tak aj hnačky, vracanie a horúčky prešli. Kašeľ a nádchu mala stále. Na to nám odporúčila lieky na kašel a sprej do nosa. A kvôli tej baktérií jej pre istotu na doliečenie predpísala antibiotiká Sumamed forte. V pondelok dobrala atb a vôbec nič jej nie je. Kašeľ úplne zmizol a aj nádcha.
    Odkedy ale začala kašľať a sopliť, tak som kašeľ a aj nádchu začala mať aj ja a aj horúčky a zvýšené teplotu a bolesti ľavej časti tváre. Dnes mi prišli výsledky z výteru z nosa a hrdla a aj z RTG dutín. Zistili mi, že mám v nose Streptococcus pneumoniae a v hrdle Streptococcus viridans, Neisseria pharyngis a kvasinkovité mikroorganizmy. Z RTG zistili, že mám zápal dutín a predpísala mi lekárka atb Dalacin C.
    Pravdepodobne som to chytila od malej, ale neviem to s presnosťou povedať, keďže jej výter nerobili a nezisťovali dôvod nádchy a aj kašľa. Ale tak odkedy bola chorá sme boli doma a nikam nechodili. Ale našťastie jej to prešlo počas užívania atb.
    Teraz sa bojím, či to dcérka nemôže chytiť odo mňa. Už to mám v sebe dva týždne a až dnes som to začala liečit. Myslíte si, že ak by mala aj ona pneumokoka, a vyliečila sa z toho, že by to mohla opäť chytiť? Naozaj sa toho bojím. Je možnosť, že ak to prekonala, že by mala v sebe nejaké protilátky? Obávam sa nákazy preto, lebo po dobratí atb má vraj zníženú imunitu. Samozrejme, že dbám na hygienu či už moju a aj jej. Keď zakašlem, tak buď do servítky alebo do predlaktia a ked do ruky, tak si ju umyjem a aj ked sa vysmrkám. Ale tak isté percento tam je, keďže sme stále spolu.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Je dosť možné, že máte obe rovnakú infekciu, ale nedá sa to povedať s istotou. Každopádne nepredpokladám, že dcérka teraz znova ochorie, lebo Vy ste chorá. Uplne kľudne ste obe mohli začať dákym vírusom a Vám na to nasadla bakteriálna superinfekcia a jej nemusela a ani nemusí. Navyše Streptococus viridans je bežná flóra dutiny ústnej (nepreliečuje sa), z kvasiniek nemáte kašeľ a sopeľ a, čo sa týka pneumokoka, tak deti sú proti nemu očkované. Áno, je ich veľa subtypov a očkujú sa proti 13, ale predsa len sú deti proti pneumokokom viac chránené ako sme my dospelí/ich rodičia. Takže to, čo skolí Vás, nemusí Vašu dcéru ;) S pozdravom doki Katka