Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Som tehotna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím Vás mala by som otázku som v 31 tyždni tehotenstva a už tretí deň má trápi bolesť na pravej strane chrbtice a vystreluje mi to do pravého stehna tým má boli celá pravá noha .Mam sa s tým obrátiť na svojho obvodného lekára? Vďaka za odpoveď

Podobné otázky

  • Jasnocervene spinenie v prvom trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som tehotna v 8. tyzdni podla poslednej MS, avsak dnes som bola na 2hej kontrole a zatial nebola potvrdena cinnost srdiecka, velkost embrya 6mm, podla slov lekarky sedi skor na 6ty tyzden tehotenstva. Spravila mi vaginal. USG a o tri tyzdne opat kontrola, ci doslo k zmene. Par hodin po vysetreni som na toaletnom papieri mala hlien zmiesany s jasnou krvou, v malom mnozstve, jednorazovo. Neviem ci sa v priebehu dalsich hodin moze situacia zopakovat, ale odvtedy som mala uz aj priehladny hlien na papieri. Chcem sa spytat ci je potrebne ist na pohotovosť a mat nejake obavy, alebo je to v tomto stadiu normalne. Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba ísť na pohotovosť, je naozaj pravdepodobné, že plod odumrel a potratíte (ak je už teraz výrazne menší), ale to sa nedá ovplyvniť, stačí počkať a skontrolova´t ultrazvuk s odstupom.

  • Dlhotrvajúca bolesť hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mala by som otázku ohľadom dlhotrvajúcej bolesti hrdla. Raz ma bolí potom to na nejaký čas ustane, ale opäť sa to vráti. Žiadne iné príznaky nemám a v prípade potreby užívam iba voľnopredajné pastilky. Môže mať takáto bolesť nejaký vplyv na tehotenstvo a vývoj plodu ak som práve zistila, že som tehotná (cca 4/5 týždeň)? Ďakujem :)

  • Špinenie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Prosím vás o radu som tehotná 10+5 a dnes som bola na prehliadke. Od obeda mám zrazu výrazne špinenie s prímesou krvi. Prosím vás je to niečo vážne alebo do akej miery to je v norme? Užívam Progestenalle pretože som mala v máji potrat. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé špinenie a krvácanie znamená hroziaci potrat, ale ak je plod zdravý, prežije a nepotratí sa. Ak je poškodený (geneticky alebo infekčne), tak sa väčšinou potratí.

  • Chodoba a jej vplyv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som trocha chorá (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie). Fungovala som však normálne a krátko potom som zistila, že som tehotná (4-5.tt). Dá sa povedať, či takéto niečo môže poškodiť plod, spôsobiť potrat alebo aká je pravdepodobnosť, že by takýto priebeh spôsobil potrat? Ďakujem

  • 1% Retinolove serum

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som absolútne vystresovaná. To že som tehotná som zistila v 5tt. Do vtedy som v ten mesiac pár krát použila 1% retinolove serum na plet. Dočítala som sa v článkoch že to má negatívny vplyv na vývin plodu. Som zdesená že som o niečom takomto vôbec nevedela.

    Myslíte si že sa mám niečo obávať? Samozrejme sérum letí von oknom.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne na toto je potrebné plánované rodičovstvo a prekoncepčná príprava. Aby nedochádzalo k tehotnostiam pri používaní nebezpečných liekov, tehotenstvo je potrebné plánova´t, a ak nie je plánované, vždy používať bezpečnú spoľahlivú antikoncepciu.
    Retinoidy naozaj majú silný potenciál poškodiť plod, avšak na začiatku tehotnosti plod reaguje tzv. všetko alebo nič, ak a poškodí, tak sa potratí, ak sa nepotratí, nebol poškodený. Treba počkať ako sa situácia bude vyvíjať.